Foto: zajecar.info

Zaštitnik građana Zoran Pašalić će sa saradnicima, u petak 19. jula 2019. godine, posetiti Zaječar u okviru kampanje „Dani Zaštitnika građana”.

Osim sa građanima, razgovarati i sa predstavnicima lokalne vlasti, nakon čega će se obratiti novinarima na konferencija za medije koja će biti održana od 13.00 do 13.30 u sali Skupštine grada Zaječara.

Program posete:

• 10:00–16:00 — Prijem pritužbi građana u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković”;

• 12:00–13:00 — Sastanak sa zamenicom gradonačelnika Marinom Milić, sekretarom Gradskog veća Markom Đuričićem i članicom Gradskog veća Selenom Stojanović u Skupštini grada Zaječara;

• 13:00–13:30 — Konferencija za novinare u Skupštini grada Zaječara;

• 14:00–15:00 — Radni sastanak sa predstavnicima javnih ustanova, javnih preduzeća i organizacijama civilnog društva u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković”.

Podsećamo, Zorana Pašalića za Zaštitnika građana Srbije, Skupština Srbije izabrala je 20. jula 2017. godine. Za njegov izbor glasalo je 142 poslanika vladajućih stranaka, koji su ga i predložili na tu funkciju, a protiv je bilo 20 poslanika.

Obudsman kao nezavisan organ štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Zaštitnik građana se stara i o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava. Zaštitnik nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Srbije, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava.

Za zaštitinika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012. godine.