Reklame

„Pratićemo sve što je u ovom trenutku bitno a to je regulisanje divljih deponija, pristupačnost objektima građanima sa invaliditetom kao i lični pratioci“

U okviru kampanje „Dani ombudsmana“, zaštitnik građana Zoran Pašalić sa saradnicima posetio je Zaječar i tom prilikom razgovarao sa građanima i predstavnicima lokalne vlasti.

Razlozi za ovaj projekat su ti što mnogi građani koji ne žive u glavnom gradu često nisu u mogućnosti da pristupe instituciji zaštitnika građana.

Glavne teme razgovora sa predstavnicima vlasti bile su divlje deponije kao i pomoć osobama sa invaliditetom.

„Saznali smo frapantni podatak da na teritoriji Zaječara postoje preko 40 divljih deponija što je nedopustivo i bavićemo se u buduće tim problemom. Druga stvar  i ono što je vrlo bitno je pomoć ne samo osobama nego i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. To je jedan od prioriteta delovanja institucije zaštitnika građana i ceo jedan sektor se bavi zaštom pravima deteta.

Smatramo da je to problem koji svaka lokalna samouprava prvenstveno mora da rešava jer su to najosetljivije teme , pristupačnost objektima , lični pratioci“-rekao je Pašalić.

Roditelji dece koja pohađaju Osnovnu školu „Ljubica Radosavljević Nada“ požalili su se zaštitniku građana da rekonstrukcija škole kasni sa radovima godinu dana i da deca putuju daleko od svog mesta stanovanja do Srednje škole gde im se drži nastava. Pašalić je odgovorio da je dobio uveravanje da će nova školska godina početi u rekonstruisanoj školi.

„Saslušali smo probleme koji su uglavnom i oni koji ostali građani Republike Srbije imaju a ne tiču se lokalne samouprave , to su najčešće problemi koji se tiču imovinsko pravnih zahteva, ekonomske situacije, socijalne situacije,  koje često lokalna samouprava ne može sama da reši pa mi gledamo da napravimo vezu između lokalne i republičke vlasti“-rekao zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaječar je osmi grad od trinaest koji će zaštitnik građana obići u kampanji „Dani ombudsmana“.

Reklame