U ovom trenutku čak 16 kompanija traži zlato u Srbiji, a tri ga već kopaju. Centri rudarskih projekata su na prostoru istočne Srbije i Kosova i Metohije. Istočna Srbija nalazi se na Timočkom magmatskom kompleksu koji je deo jednog od najvećih metalonosnih pojasa na svetu – TMB (Tethyan Metallogenic Belt) koji se prostire od Evrope preko Anadolije do Irana i koji sadrži bogata ležišta rude bakra i zlata. Kada je Zaječar u pitanju, zone interesa i potencijalnog istraživanja sežu skoro do samog grada, obuhvatajući okolinu i veliki deo Park-šume „Kraljevica“.

Prema podacima iz geoloških istraživanja na području Srbije nalazi se oko 200 lokacija sa rezervama zlata koje dostižu oko 600 tona plemenitog metala.. Najznačajnija nalazišta zlata su u asocijaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama u rudnim poljima Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojavama u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crnom Vrhu, Vlaole-Jasikovo, Gradišta, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak i Đavolje Varoši. Sekundarne koncentracije zlata konstatovana su na području Deli Jovana.

Šta Srbija dobija od pronađenog zlata s obzirom na to da je ono „u rukama stranaca“? Prema Ustavu, mineralno bogatstvo je vlasništvo naroda, a ne stranih korporacija Kompanije koje eksploatišu to bogatstvo moraju da plaćaju rudnu rentu, koja je u slučaju zlata pet odsto od neto povraćaja iz topionice, od čega je oko 40 prihod lokalne zajednice, a 60 odsto prihod Republike.

U petak, 3. mart, sa početkom u 19 sati, biće održana tribina u Omladinskom centru u Zaječaru.

Gosti tribine:

-Jovan Rajić, advokat, radio je u vodećim advokatskim kancelarijama u Srbiji, u odeljenjima za nepokretnosti, energetiku i životnu sredinu, gde je zastupao kako domaće klijente, tako i međunarodne korporacije. Radio je na nekim od prvih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji i Crnoj Gori, pre nego što je 2014. godine osnovao sopstvenu kancelariju. Jovan je ekspert za pravo energetike i životne sredine, sa posebnim fokusom na pravo EU. Takođe je učestvovao na nekoliko projekata koji se odnose na usklađivanje domaćih propisa sa EU direktivama.

-Miloš Stojadinović, diplomirani inženjer metalurgije.

Oni koji ne budu mogli da lično prisustvuju tribini, moći će da prate prenos uživo na fejsbuk stranici Omladinskog centra.

Reklame