Foto: Dejan Antonijević

Prema prognozama meteorologa „zlatna jesen“ potrajaće sve do kraja oktobra, a već u novembru možemo očekivati prve pahulje i nagli pad temperature.

 

Ovih dana uživamo u pravom Miholjskom letu, a ako je verovati najavama meteorologa „zlatna jesen“ potrajaće sve do kraja oktobra.

Tokom naredne nedelje dnevna temperatura kretaće se u intervalu od 8 do čak 29 stepeni. U poslednjoj nedelji oktobra biće nešto hladnije, ali i će maksimalna dnevna temperatura i dalje premašivati dvadeseti podeok.

Sa prvim danima novembra, kažu meteorolozi, očekuje nas nagli pad temperature. Prve pahulje moguće su već u prvoj polovini meseca, a tokom većeg dela meseca novembra očekuje na kišovito vreme.

Foto: Dejan Antonijević

U prilog prognozama mateorologa idu i narodna verovanja prema kojima „zlatna jesen“ najavljuje oštru u hladnu zimu.

Naime, rasprostranjeno je verovanje da, ukoliko leska i kesten procvetaju u jesen, predstoji oštra zima, kao i da će biti dosta snega ako topole do kasno u jesen sasvim ne ostanu bez lišća.

Bilo kako bilo, gotovo je sasvim izvesno da će naredne dve sedmice vreme ići na ruku ljubiteljima boravka u prirodi, a da li će novembar zaista doneti radosti ljubiteljima snežnih pejsaža – ostaje da se vidi.