Foto: Printscreen / FB Vasar u Zaječaru
Reklame

Malo, malo, i opet je vašar. Sve se nešto nosim mišlju da predložim ovdašnjoj vlasti da se u Zaječaru vašari organizuju bez prestanka. Jedan vašar se završi, napravi se pauza od par dana i jovo nanovo.

To je, priznajmo, najbolja i najveća investicija u ovaj kraj. Kome to još uvek nije jasno da razmaknemo zavesu. Da bi se neka privredna aktivnost smatrala uspešnom ona mora da ispuni sledeće kriterijume: (1) da se pojave brojni investitori iz zemlje i inostranstva. Uslov ispunjen-na Kraljevici su firme iz vascele Srbije( sve i svašta-nameštaj, nadgrobni spomenici…), Ukrajine (mašinski proizvodi), Nemačke i Austrije (garderoba i bela tehnika), umuva se i po neki Bugarin i Rumun sa svojom robom.

Drugi uslov za ocenu investicija je da zapošljavaju i domaću radnu snagu. I to je ispunjeno.Podosta bivših trgovaca poradi nekoliko dana kod tih investitora dok traje vašar.  Jeste da ih bedno plaćaju, ali kao da su plate u gradu nešto veće!? Malo li je sve to?

Šta ja to hoću da kažem? Predlažem da postanemo grad vašara (neki tvrde da već to i jesmo), treba samo malo umešnosti da unovčimo vašarije.

Argumenti koje pobrojah me nagovaraju da zvanično predložim gradonačelniku da se mane politike „Magareće livade“(poznate u narodu kao-Industrijska zona zapad-Zvezdan“) i da napravi preokret, skoro salto mortale, i da uvede na velika gradska vrata politiku „Vašarom u svetlu budućnost“. I kad ta politika „zaživi“ on će biti opasno blizu Nobelove nagrade za ekonomiju. Kroz zajebanciju napraviš ozbiljan biznis, uposliš narod, nezaposleni nestanu dok dlanom o dlan i počeće uvoz radnika iz Bugarske i Rumunije, što je narečeni Ničić anticipirao još pre desetak godina. Šta da vam kažem-čovek je skoro genije-tako mu malo fali! Nema potrebe da čekamo novogodišnje praznike i da zbog pevaljki nagrnu Bugari u desetinama hiljada. Pola Bugara će u Beograd a druga polovina kod nas. To se, bre, zove ekonomija, razvoj, progres. Ima da živimo kao bubrezi u loju, ali na dijalizi!

Dok se jesenji vašar zahuktava, valja propratiti kako je prošao izbor Najlepše vlajne Balkana. Bio sam sprečen (nisam dobio kućni ausvajs) da lično gledam najlepše vlajne Balkana (i šire) ali je stručni žiri koji je predvodio režiser iz BG ,neki, Đurović, u pauzi nekoliko tezgi-režija za Pozorište, od više stotine kandidatkinja izabrao vajlepšu vlajnu Balkana. Lepota je prelazna. Najlepši zet Balkana živi u Zaječaru (Ničić), te je i najlepša vlajna odavde. Predlažem da dogodine bude izabrana i najlepša vlaška tašta Balkana. Da krenu opklade čija će to tašta biti.

Sve u svemu, na hiljade posetilaca je nagrnulo u Jasikovu, a tek je narodni umetnik egzotičnog imena (toplo usred avgusta), Topalko razgalio narod. Tako se čuvaju narodni običaji, kultura i ostalo.

Šta još dodati u ovom izveštaju, a da bude od koristi. Nekako je sve neobično a poznato, Ničić dolazi na posao oko podneva, noćom se prepucava na fb sa onima koji ne misle kao on, botovi stignu malo ranije te ga „podrže“ gde treba i gde ne treba. Nailazi jesen i onda počnu da stižu obećanja gradskih i državnih  vlasti. Opet nam je saopšteno, sa najvišijeg mesta, da nas očekuju ogromne investicije u infrastrukturu. Putevi, pruge, vagoni, kamioni, milioni. Jedino nas koči što smo pred kraj građevinske sezone, te će radovi krenuti, ama odmah, čim počne nova građevinska sezona. Ne lipšite magarci (birači) do nove trave na „Magarećim livadama“-(Industrijska zona zapad-sa gomilom novih fabrika)! To što je to rečeno u kampanji za izbore u Majdanpeku, ne menja ništa! Da čestitam DS-u- njihov predsednik opštine Majdanpek u dva mandata, drugi je bio na listi SNS-a. Tek da ne bude samo Ničić preletač.

Da malo čačnemo i opozicione prvake. Na svu sreću da ih sve lično poznajem, inače bih pomislio da su kolektivno otputovali na Aljasku da delju svežu ribu. Viđam ih užurbane po gradu, mobilni im je stalno zalepljen za uvo. Nešto se gadno sprema Ničiću, čim mu prođe rođendan, mese mu neku tortu.

A, sad nešto bez zezanja. Više porodica i pojedinaca ovog leta otišlo je trajno iz Zaječara. Ima li nekog ko o tome vodi brigu?

I, za kraj dve opaske-akademik Danilo Katić je strašno ljut što nije bio šef izbora za najlepšu vlajnu Balkana, a Ofsajd Miki njegov skutonoša. Em su stručni, em se razumeju u vlašku lepotu.

I, poruka zlobnicima-ako i dalje tvrdite da se pod Ničićevom vlašću ne gradi ništa-odite do Kraljevice. Izgradio je, opet, još nekoliko poljskih klozeta za vašar. Malo li je u ova krizna vremena?! Slobodno se olakšajte, besplatna je i velika i mala nužda. Zna Ničić šta narodu treba-pevaljke i klozeti.

A, pevaljka za rođendan gradonačelnika? Ne mora Ceca, može neka jeftinija, oko 20 iljadarki evrova!

Izvor: TIMOČKA REVIJA