Reklame

Sviđalo se to nekome ili ne, sastavi godinicu Ničić u fotelji gradonačelnika Zaječara. I to godinu u drugoj vladavini. Ako se neko pita koliko će on još biti tu- e, to ne bih mogao da kažem. I kad bi  znao ne bih rekao. Istini za volju, koliko sam za upoznat, on je istorijski raritet.

Sve mi se čini da niko, do sada, nije držao zadnjicu u fotelji prvog čoveka varoši Zaječar više od decenije. Ne stigoh da pitam „čoveka za sva vremena“, mog prijatelja Boru Faraona, da li je iko duže od njega vekovao. Uspešnijih je bilo puno, ali tako spretnih da se nikako ne daju smaknuti iz fotelje nije bilo.

Sve mi si čini da je on direktan potomak Rimljana-„Ako ne možeš da ih pobediš-ti im se uvali“. Ume čovek, svi će zaboraviti kakva si verolomna i lažljiva faca bio, a u istoriji će biti zapisano da je dugo vladao našim životima. Ako dobro plati lično ću mu napisati romansiranu biografiju-Velikan na čelu grada!

Čemu svo ovo trućanje? Elem, godišnjica nas primorava da vidimo šta je on, sa našim parama, uradio za nas, za  grad i sela. Što bi rekli konobari-da se zašilji olovka, malo lizne, ako je mastiljava, i da se napravi saldo!

Moram odmah da ispravim nepravdu koju činim ostalim komponentama rijalitija- GUZ, odbornici, članovi GV, akademici, glumčići i ostali. Shvatio sam da sam u puno navrata preterao-sve što nije valjalo tovario sam, gotovo sve, na jaka pleća gradonačelnika.

Greška! On jeste „glava“ vlasti i predlagač svih odluka koje se usvoje u Skupštini, ali da budem jasan-on ima gomilu saučesnika koji podržavaju sve njegove predloge. Nisam primetio da su odbornici većine ili članovi Gradskog veća modri od batina kojim ih je Ničić naterao da podignu ruku za njegov neki predlog. A, kao što znamo-niko nije podneo ostavku u znak protesta što mu se ne sviđa neka odluka. Šta pokušavam da kažem –decenijama smo stvarali i uspeli da stvorimo nakaradni sistem podele vlasti. To kod nas ne postoji-postoji samo jedna vlast-Ničić, ostale grane vlasti služe za bacanje prašine u oči.

I, nije daleko dan kad će neki novinar napisati priču- „Alibaba Ničić i tridesetak razbojnika“. Ne, to neću biti ja-ima tu mladjih snaga koji se hvataju u koštac „sa društvenim problemima“ čim i se ne daju pare iz budžeta , ali „ako se Ničić seti-zlatno doba je stiglo i u Zaječar“.

Malo podsećanja. Kad je 2013. Godine svrgnut sa vlasti Ničić je iza sebe ostavio pustoš. Manjak u gradskoj kasi je bio, kako je to više puta izjavljivao, danas, njegov najbliži saradnik- Stefan Zankov-više od 1,5 milijarde dinara. To je epilog prve , za ovu drugu da pričekamo. To je  glavna zaostavština prve vladavine.

Dosta filozofiranja, da pogledamo Ničićev godišnji saldo. Dok je bio „Pokret za Krajinu“ obećavao je med („da sve bude kao pre“), a kad je preleteo u jato SNS-a i postao gradonačelnik obećao je i mleko.

 

  • Radna mesta. Obećao je par hiljada novih radnih mesta. Investitori jedva čekaju, samo što nisu nagrnuli, ko gladni prasići na pomije. Tu je i Industrijska zona. Pravi se na 83 hektara. Zona Zapad-ka Zvezdanu. Vide li neko tamo fabrike, hale. Jok bre! Ima radnih mesta, ali za „njegove ljude“ po javnim preduzećima, Pozorištu, Arhivu, GUZ-u
  • Putevi. Obeća nam kukavac (kaže-dogovorio sa Vučićem kad je vršio preletanje u SNS) rehabilitaciju i presvlačenje svih puteva u Timočkoj krajini. Od Kladova do Niša, Dunavska magistrala, put ka Majdanpeku. Još je obećao sređivanje regionalnih i lokalnih puteva. Ono što plaća država (npr. put Zaječar-Lasovo-se radi), to nekako ide, ali ono što on treba da plati (našim parama) tek je sad malo krenulo. Krpe se po malo rupe, krateri po gradu i ka Velikom Izvoru (lepu trgovinu je napravio Neli Izvorac) a ostali-čekaju!
  • Velika ulaganja u poljoprivredu. Dao je nešto malo para pčelarima i nešto para za sadnju voćaka. Sitno, skoro beznačajno. Više para potroši da kupi cveće koje sadi po gradu, nego za stvarni napredak proizvodnje hrane. Valjda mu još nije došlo do pameti da je poljoprivreda, pa i organska, jedina ozbiljna šansa za sprečavanje potpune propasti ovog kraja. To što on priča da je šrafciger industrija budućnost i otvaranje novih tržnih centara u gradu u kome se stalno smanjuje broj stanovnika je potpuni nonses. To je domet našeg diplomiranog ekonomiste.
  • Gradska infrastruktura. Poslao mašine na Kraljevicu, prave, šatro, plac za Gitarijadu. Sa pevaljkama je krađa prestala (nema mu ga brat bizanac Saša Mirković) i krađa sada ide kroz građevinske radove. Malo se skine površinaski sloj, baci se rizla, pesak i eto miliona u opticaju. Kao, sređuje se Vanjin jaz. Već sam pisao o tome-Jaz se sređuje tako što se napravi nova brana, na istom mestu gde je srušena stara. Onda ide na red igralište i pesak.

 

Da ja ne tupim previše- saldo ove godišnjice vlasti Ničića i njegovih pomagača je skoro nikakav. To što je on ofarbao most kod „Kopaonika“ u boje svog pokojnog pokreta i DS-a, što je malo lickana Popova plaža, što baca milione na sadnju cveća po gradu, ništa suštinski ne menja.

Naprotiv, grad svakog dana tone sve dublje i dublje u ambis iz koga je teško naći pravi put. Jedna vlast je dobra tek ako ima investicija, novih-kvalitetnih radnih mesta, gde su putevi do sela sređeni, gde se ulaže, ne u cveće na trgovima, već u proizvodnju cveća (i ostalog, naravno) koje ćemo drugima prodavati. E, tada ću i ja napisati-Ničić se popravlja (ne samo na kilaži), ima smisla glasati za njega. Do tada-jedina ocena lokalne vlasti u Zaječaru je- duplo golo!

Akademik Katić je imenovan za rokonačelnika, konferansijea i muzičkog urednika „Gitarijade“. Mašala! Ofset Miki će mu pridržavati mikrofon dok ovaj recituje recitacije iz drugog razreda osnovne škole.

Nisam primetio da je opozicija komentarisala ovu godišnjicu. Proći će i godišnji odmori.

Malo mi je tužno bez pevaljki na Popovoj plaži. Niko nas ne voli više da nam besplatno peva. Godišnjica je bila prilika za neku pevaljku, koga briga za rok u pozorišnoj sali!

P.S. Ne mogu da budem džukela veća nego što jesam. Ničić je naložio da se pokrpe krateri na putu Bratujevac-Leskovac, nakon petnaest godina. Hvala mu na tome.Tu me je kupio 1% (imam vikendicu u tom kraju)-ostalo je da otkupi i preostalih 99% i prelazim u njegov tabor i pišem panegirike toj političkoj gromadi.

Izvor: TIMOČKA REVIJA