foto: zajecaronline
Reklame

Odavno znamo da Baba Marta zna da bude gadna, ali da će tako opasno usositi Ničića (nema veze sa Sosom iz RTB-a), već sa izborima za Savete mesnih zajednica grada Zaječara, zaista nije bilo najave. Da prvo pogledamo „od čega se radi“ a da se potom odamo analizi šta se to zbilo u nedelju po selima i posebice po varoši.

Elem, drug Zankov je raspisao izbore za Savete u gradu i, ako ne grešim, u 41 selu. Tu počinje gomila zavrzlama. Nakon izbora svi se proglasiše za pobednike. I, istini za volju, svi su u pravu. Jedni (oko Ničića) su formalno „veliki“ pobednici , a drugi (oko Ristovića, Stojadinovića, Brankovića….) su suštinski pobednici.

Mada, privatno, za mene pravi pobednik ovih izbora je Neli Nikolić i njegova ekipa. Zapamtite to ime, momak obećava. On je u Velikom Izvoru do nogu potukao Ničića koji mu se mesecima podsmevaše. Znao je Ničić koje ga stradanje čeka u Izvoru, zato mu nije dao mesta u biračkom odboru.

I, baš mu je to pomoglo! Taj poraz u V. Izvoru je stvarna najava kraja političke Ničićeve. Teško da će mu preletanje u neku novu stranku pomoći. Možda mu pomogne promena grada, da ode tamo gde ga ne poznaju.

Izvor: Facebook / privatna arhiva

Kako Ničić (i SPS, JS i Karićevka) objašnjavaju svoju veliku pobedu: pobedili su u 34 sela (sa minornim brojem birača) , gde izbori i nisu održani, budući da su samo oni prijavili listu i pobedili su u još nekoliko većih sela i samo jednoj od pet gradskih MZ. I, to je tačno ali je tačno i to da je građanski, demokratski deo biračkog tela, centar grada prvi put rekao jasno Ničiću – NE! Ako tome dodamo „smrtnu ranu“ koju su mu zadali Velikoizvorci (selo sa oko 4 hiljada stanovnika stvar postaje istinski ozbiljna po vlast SNS U Zaječaru.

Zanimljivost ovih izbora je u tome da se A. Vučić nije kandidovao za člana Saveta MZ npr. u Velikom Izvoru, biće da bi rezultati Ničića (SNS i ostalih) bili bolji za koji procenat. Mora da je čuo da su ministar Genčić, te oficir Antić baš iz Velikog Izvora.

Da nešto kažemo i o Mostu. To je lista Vlaške manjine i oni su loše prošli na glasanju u nedelju, tako tvrde, zbog brojnih mućki, pritisaka vlasti na birače. Ničić i njih ruži, zaboravljajući da je koliko lani i sam pravio Vlašku stranku, iako nije Vlah, sve dok nije ugovorio preletanje u SNS.

Bilo kako bilo, izbori koji skoro ni o čemu ne odlučuju, donesoše mnogo pitanja a malo odgovora. Vlast je dobila žestoki šamar a opozicija je dobila krila. Još da im se pridruži Neli Izvorac, stvari postaju seriozne. Kako najavljuju iz opozicije- tražiće nove lokalne izbore. Kažu da je vlast SNS-a izgubila legitimitet.

Prvo je Mirković izvodio pristalice na ulice ,a onda je Ničić Mirkoviću organizovao demonstracije, a sada se njemu smeši isti scenario. Biće da će Zaječar opet ući u političku nestabilnost. Opet jovo nanovo a ljudi odlaze iz grada, nema investicija, nema novih radnih mesta, gradske finansije su u ogromnom manjku…

Sve u svemu,situacija je baš nikakva a dani koji dolaze ne obećavaju neki boljitak.
Ne bih da se pravdam, ali ovaj tekst pišem sa udaljenosti od 1400 km te su neke moje impresije nužno iskrivljene. Ih, kad se vratim i čujem šta o izborima kaže akademik Danilo Katić a i glumčić Vujadin biće i moji tekstovi bolji.

Izvor: Timočka Revija