foto: travel365.md

Videste li Kraljevicu ovih dana? Oni koji vole Gitarijadu krajem prošlog meseca su u dubokim čizmama pohodili zaječarsko omiljeno šetalište, oni koji više vole Cecu i Kitića od roka, imali su priliku da zapucaju na letnji Vašar. Ostali stanovnici grada, okolnih sela i drugih država su svakako na gubitku, izgutali su da svojim očima vide kako se izvode grandiozni građevinski projekti. Sećate se iz škole Semiramidinih visećih vrtova-e, ovo je nešto slično ali su Ničićevi vrtovi više ležeći! Ovom prilikom valja uputiti ogromne čestitke Ničiću i comp. Nego, da ne forsiram ja Neretvu prebrzo, krenimo redom. Polagano.

Što bi rekao gradski (ne)kulturni većnik, a glumčić, Vujadin Milošević, na otvaranju neke nove kulturne manifestacije u Grlištu- da je to selo dobilo manifestaciju kakvu zaslužuje (velika mudrost, velika je šteta ne zabeležiti te misli) tako je i Zaječar dobio Kraljevicu kakvu zaslužuje. Šta, mislite da nije tako? Da vidimo.

Pamtimo reči gradonačelnika da će Kraljevica, najzad, biti uređena. Kad sam to čuo odmah sam se naježio. Prvo pitanje za urbanističke službe je-Da li postoji urbanistički, detaljni plan uređenja i izgradnje na Kraljevici, ili je Ničić postao i urbanista i arhhitekta? Kad je saopštio da će tamo biti izgrađen veliki parkig za teretna vozila ja se lecnuh. Ko je toliko lud da u park šumi Kraljevica pravi ogroman parking? Zna li ta individua šta je zaštita čovekove okoline? Znaju li tzv. dipl. ekonomista i comp. da će takav parking, mahom, zvrjati prazan, naprosto Zaječar jeste tranzitni, ali nema u tom broju kamiona kojima će trebati parking! Bilo bi lepo da nam pokaže studiju uticaja na životnu sredinu parkinga za teš.teretna vozila! Ma, ko je bre on da nam sistematski uništava sve čega se dotakne! Šta rade službe koje su zadužene za građevinske dozvole, kada će im izrasti muda da nešto kažu i učine? Imam pomalo čudan običaj da se zajebavam i kad ne treba, ali je ovo sranje na Kraljevici Rubikon Zaječara. Stvari su otišle predaleko. Ako oćutimo i dozvolimo Ničiću da radi šta hoće i uništava budućnost onda nam tako i treba. Dobijamo, što bi rekao glumčić Vujadin, ono što zaslužujemo.

Slušao sam ovih dana vašardžije, nekoliko njih reče da više neće dolaziti na naš vašar, ako se ostvari Ničićeva namera da se on preseli, praktično, na Šljivarski put! To može da smisli samo genijalni um tzv. dipl.ekonomiste!

Ogradio je tor za ljude koji će se koristiti jednom godišnje. Prošetajte do gore i pogledajte. Jedan hektar Kraljevice je ograđen besmislenom ogradom i pod ključem je. Šta je to? Postoji li projekat, dozvola? U vreme Gitarijade posetioci su gacali po blatu, genijalni gradonačelnik je naredio da se skine trava i da se napravi „svinjski“ ambijent. Prvog i drugog dana Gitarijade ljudi su bili kao u najgorem seoskom svinjcu.

Pompezno najavljena izgradnja Muzeja roka je otkazana. To je u osnovi dobra turistička ideja, ali tu ne može mnogo da se ukrade.

Uka-buka, dignuta je galama dok Gitarijada nije prošla i sada je sve tako ostavljeno. Bageri su otvorili neke nove puteve na Kraljevici, skinut je površinski sloj zemlje, nasuto je malo rizle i peska, i sve tako stoji. Građevinski materijal, potpuno nezaštićen, od kiše i lopova, leži pored građevinskog čuda-Ničićevi klozeti i Mirkovićevih započetih bungalova.

Ako nekome nije još uvek jasno „od čega se radi“ –moram i to da ponovim. Najslađa krađa je na zemljanim građevinskim radovima. Ono što je urađeno, uništeno, na Kraljevici, platili smo svi mi. Nekoliko miliona dinara je otišlo u džepove lopurda i bitangi. Šta rade organi, pitate. Pa, obezbeđuju ih.

Došlo je vreme da se, makar malo, podignemo sa poda. Nas može, od ovakve štetočinske vlasti, da izbavi samo građanska inicijativa. Nakon – gradskih česama valja spasavati Kraljevicu. Otidite do gore, pogledajte učinjeno i uradite po svojoj savesti.

Da se malo i opustimo. Škrtica iz GU mi javlja da je akademik Danilo Katić uputio zahtev da on i Ofset Miki izvrše elektrifikaciju klozeta i bungalova uz izgradnju kanalizacije. Čeka se samo da Ničić namigne i odobri sklapanje ugovora.

Još jedna vest od škrtice iz GU. Sedeo jednog popodneva Ničić u jednom od kafića na skveru, ali mu je neki dečak, koji je šutirao fudbal, remetio mir i intelektualno promišljanje uređenja grada. Nije bio lenj, pozvao je komunalnu policiju, koja je strelovito došla i odmah uhapsila fudbal. Bravo za komunalnu policiju! Stvar je okončana tako što je deda pominjanog dečaka morao da ode u GU i od revnosnih komunalaca iskamči detetovu loptu. Bravo za gradonačelnika-tako se uvodi red i poredak.

I, da vas podsetim-gradonačelnik je najavio izgradnju „ekološke“ toplane na sečku, na Kraljevici naravno! Kad počinje izgradnja nejlepšeg dela Ničićevih visećih vrtova? Klozeti na vašarištu su najava tog novog sranja u njegovoj režiji.

Da okončamo- nakon Beograda na vodi mi dobismo- Zaječar u govnima!

Izvor: timočka revija

Reklame