Foto: Milena Petrović
Reklame

Pripremajući se da napišem, gotovo jubilarnu, sedamdesetu kolumnu iz ove serije doživeh pola sata radosti i ushićenja. Osetih ponos što živim u vreme druge vladavine Ničića i što je naš grad, Zaječar, na spisku najpoželjnijih (svetskih) investicionih sredina, tako reći gradova! Pešice sam sišao sa (Olimpa), Belog brega do kuće u drugom kraju grada, i svima, usput, objašnjavao kakav smo istorijski uspeh postigli.

Našli smo se na prestižnoj listi ( eheeejj!) najprestižnijeg ekonomskog časopisa (vodiča za investitore-reče posle Ničić) Financial Times-a! Malo je falilo da krenem, sav egzaltiran, da, kao u onoj reklami, ljubim sve prolaznike, znane i neznane. Bilo mi je krivo što većina življa našeg grada ne deli to moje oduševljenje. Svi su više pazili da ne upadnu u ulična jezerca, koja nastaju kad god padne neka kišica ili susnežica, a neki me i opsovaše. Rezultat svega toga je bio-sav mokar stigoh kući i odmah na presvlačenje, ali odmah potom sedoh za kompjuter  da sebe još poradujem detaljnim čitanjem o tom svetskom uspehu lokalne vlasti na čelu sa Ničićem.

Pre isčitavanja svetske štampe, odoh na lokalne sajtove, koji se bave pravilnim informisanjem građanstva. Na jednom, od Ničićevih omiljenih glasila, zatekoh već njegov intervju, glede, tog svetskog uspeha. Kaže on- Nisam ni znao da nas je analizirao tako značajan časopis. Nisu mi se javili, ali su u više navrata (dolazili iz Londona!?) vršili analize po gradu. Odmah me je tu zbunio. A, gde su to ti novinari prikupljali podatke na osnovu kojih smo postali svetska investiciona Meka? Ko im je davao podatke, ako ne neko od ovlašćenih lica iz GU? Potpuno me je sludeo!

Onako zbunjen krenuh da se raspitujem o čitavoj raboti- kako se to postaje- Grad budućnosti. Zamislite, to nam se dešava već treći put. Pre desetak godina, pa pre pet i sada. Dva puta u vreme vlasti Ničića i jednom u doba vladavine njegovog brata blizanca Mirkovića. Suština je u sledećem- neko iz GU (malo pismeniji sa jezicima stranim) popuni obrazac i pošalje, ali ne redakciji FT, već jednom digitalnom ogranku njihovom, koji kroz to zezanje zbira pare. Što bi rekli u mom selu- i ovce kad im skidaju vunu leti misle da imaju fraj šišanje!

Istini za volju, ovi objave rang listu „gradova budućnosti“ i to na osnovu analize državnih (ne lokalnih) mera podrške biznisu, a oni koji žele dodatnu reklamu zakupe oglasni prostor za oko 5000 evrova, ture sliku grada i pod obavezno gradonačelnika i organizuju podelu priznanja u Kanu. Eto, to je ta priča. Dakle, dva puta smo bili „grad budućnosti“, platili grdne evrove, i niti jedan investitor se ne pojavi kod nas! E, sad će, reče Ničić,- Nemci koji su se malo kolebali gde će da investiraju i naprave fabriku za 1500 radnika, rešili da stvarno dođu kod nas! A, znaju to i ptice na grani, kad Ničić nešto kaže, to je kazano, a kad obeća to će i biti tako! Treći put i Ničić pomaže!

Kraj februara je bio toliko zanimljiv, da analizu budžeta grada Zaječara, za 2018. godinu, stalno pomeram za naredni tekst. Jedan dobar ekonomista mi reče da se u budžetu može uočiti gde će biti najveća krađa u toj godini. Znam da je Ničić tzv.dipl.ekonomista, majstor za falsifikovanje budžeta (kažu) i da bi mi on to za pet minuta sve ispričao, ali je mnogo zauzet te ga oko toga neću zamarati. Pozvaću neke druge ekonomiste upomoć.

Da se vratimo na vesele događaje ovih dana. Bio je sastanak o stanju u lokalnim medijima, bili svi rukovodioci iz UNS-a, vlasnici medija iz našeg kraja, novinari, gradonačelnik Ničić sa svitom i dva smetala-moj drug Stojko i moja malenkost. Stojka pominjem jer sam njemu ponudio opkladu da će Ničić na pola sastanka uteći! Pričalo se o svemu, Ničić je tražio školu za novinare-zaboga-ne može o njemu da pišu kojekakvi novinarčići, kolumnisti, a nemaju kupljene diplome, kao on npr. i, sve tako u tom stilu-trla baba lan. Odgovorio mu je matori Fira činjenicama, da on od medija očekuje da budu njegove podguzne muve i to za siću para, malo je pogrešio u ciframa, ali je to bilo dovoljno da  Ničić, kao uvređena mlada, pobegne sa lica mesta. Vala, pobeže kao pravi heroj! Baš me zanima rasplet ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medija.

Na kraju, zahvaljujući mojoj krtici iz opštine, ekskluzivno vas obaveštavam kako su špijuni (novinari) Financijal Times-a došli do podataka koji su nas vinuli u orbitu najpoželjnijih svetskih investicionih gradova. Elem, akademik Danilo Katić je u najvećoj tajnosti održao sastanak sa stranim (špijunima), novinarima i to u jednoj pojati kod Nikoličeva, a glumčić Vujadin Milošević je odigrao  predstavu „Gradska luda za vas“, te im podelio i po gajbu Gročanskih crvenih jabuka. Ta akcija je bila tako uspešna, te smo na kraju saznali da su oni hteli da obraduju i iznenade svog šefa Ničića. Tako je Zaječar postao –Grad budućnosti! Laknulo mi je.

Za ovaj podvig predlažem ih za Prvomajsku plaketu  i da se na tu pojatu postavi spomen ploča sa likom akademika Danila Katića.