Foto: Fira.rs
Reklame

Zaista bih bio u ćorsokaku pisanja ove rubrike da Zaječar nije, krajem prošle sedmice, posetila predsednica Vlade Srbije, gospođica (možda je i venčana, nije objavljeno), Ana Brnabić. A, ako se zapitkujete zašto sam u naslov teksta turio druga Tita, odmah ću vam odgovoriti. Elem, Tito je Zaječar posetio, izistinski, početkom šezdesetih godina prošlog veka i ja sam imao priliku da prisustvujem tom događaju, budući da su moji roditelji imali poslastičarnicu na skveru. Tada je do nas došao kolima, prošetao ulicama grada, otišao do opštine, razgovarao sa lokalnim „drugovima“ i potom otišao na Kraljevicu (Partijska škola), gde je bilo organizovano okupljanje lokalnog „krem de la krema“ i bogato posluženje. Tada i nikada više. Prošao je nekoliko puta vozom kroz Zaječar žureći u Bor da tamo lično doživi procvat Basena Bor.

Na to „preskakanje“ Zaječara podseti me poseta Premijerke. To je bila tzv. „leteća poseta“. Ako ste mišljenja da je glavni razlog njenog šetkanja po Timočkoj krajini to što se i u Boru održavaju lokalni izbori-niste korektni. Ona je vanpartijka i nema nikakve veze sa izborima! Tamo je pohvalila RTB (izgleda da je zaboravila da duguju oko 1 milijarde evrova) za uspešno poslovanje, (skočila cena bakra na berzi u Londonu i malko skočila proizvodnja) i tako to. Rudari vole da čuju da neće biti tako skoro prodani, da su plate obezbeđene, (što je i normalno) i onda će mnogo lakše zaokružiti poželjnu  listu, partijsku.

Da ne ispadne da je samo zbog izbora bila u Krajini, došla je i u Zaječar. Čitav protokol posete je napravljen. Oko 14h tog dana, počele su da zavijaju sirene, jake policijske snage su obezbeđivale maršrutu Premijerke i ona je „letećim startom“ došla u zgradu GU.

Toliko ju je zanimalo da nešto kaže ovdašnjem narodu da je za novinare odvojila 5 minuta (planirano 15) i ništa nije rekla u vezi namera Vlade sa gradom Zaječarom. Odgledala je kratki dronirani filmić o „perspektivama“ Zaječara, čuli smo drhtavo-mucavi glas gradonačelnika Ničića na konferenciji za novinare, valjda se pohvalio da je F. Times Zaječar proglasio gradom budućnosti! Da nije bilo onoliko policijskih snaga (ko bi njoj nešto nažao učinio?) niko sem Ničića ne bi znao da je grad posetila predsednica Vlade Srbije!

Obišla je početak radova na obnovi osnovne škole, valjda, skoknula do Romulijane (nadam se da ju je tamo čekao Bora Faraon) i odmah je odjurila za Beograd. Čekao ju je značajan državni posao-te večeri je otvaran FEST, te je porodično morala na projekcije. Razumem.

Mada, mogla je da nam obeća makar nešto. Ma, oprostio bih joj i da nas je slagala, više je pričala o namerama sa drugim gradovima, a nas nigde nema! Moram da priznam da više volim kad u grad dođe ministarka Mihajlović, naša počasna građanka.

Ona, bre, obeća toliko da se svi zasitimo. Oćeš auto-put za Paraćin?-Može! Već je prešla na auto put Niš-Zaječar, mostovi su za nju mačiji kašalj! Kako bi ona obećala novo naselje „Vanjin jaz“, industrijsku zonu na 83 hektara, bescarinsku zonu, izgradnju novih ulica. Jednom rečju ona bi nam sve obećala! Zato predlažem da Ničić potraži od svog brata blizanca Mirkovića broj mobitela Mihajlovićke, te da je pozove, npr. za 8. Mart u jednu komotnu, bez žurbe, posetu Zaječaru. Da žena ima vremena da sve potanko obeća. Za ostvarenje obećanja će počekamo, ali je bre slatko kad ti žensko, a još i ministarka, obeća!

Nemojte da vas obeshrabri ovaj sneg na kraju februara. Pa, to je skoro normalno. Usmerite svoje misli na nešto lepo. Dolazi proleće, krenuće građevinska sezona i onda kreću radovi. Ono što je obećavano mesecima dolazi na realizaciju. Krenuće industrijska zona, bescarinska, kanalizacija, regionalna deponija za đubre……

Kao i uvek, za kraj, imam „krtične“ informacije, koje mi dostavlja slepo kuče, iz najbližeg okruženja gradonačelnika. Kao osvedočeni i galantni gospodin, akademik Danilo Katić je, umesto pionira, predao buket najlepšeg poljskog cveća Premijerki, a „većnik za kulturu“ , glumčić Vujadin, je dobrovoljno pešice otišao do Romulijane i tamo je čekao od 13 do 16 h. Stajao je kao počasna romejska garda u punoj opremi, nije se pomerio sa ulazne kapije, sve u želji da pokaže kakvog mi to komesara za kulturu imamo! Najnovije fotografije „kulturnjaka“, objavljene na društvenim mrežama, pokazuju (pu, pu-da ga ne ureknem), da mu funkcija prija, da ide u širinu, ali ipak ne verujem da će moći da igra Paju Vujisića!

Od muke mi dođe da zatražim neko obećanje od Ničića-jel može neka pevaljka za 8.mart? Načisto se isposnismo.