Reklame

Novinari se često, u svom poslu, bave društvenim bolestima, policajci, tužioci i sudije se bave kažnjavanjem svakog ponašanja koje je van granica koje propisuju zakoni jedne zemlje ili međunarodnog prava, a lekari  se bave pojedinačnim bolestima, pojedinačnim pacijentima. Reklo bi se nešto slično podeli vlasti na tri grane (zakonodavnu, izvršnu i sudsku). U ovoj drugoj varijanti najjača je sudska vlast, posle pravosnažnosti presude nema priziva. Odluku suda moraju svi da poštuju, pa i izvršna vlast. To što su kod nas odnosi promenjeni te je izvršna vlast gazda, em narodu, a ono i zakonodavcima i sudskoj vlasti. Tako kreće svaka ozbiljna društvena bolest koja pre ili kasnije dovodi do sloma te vlasti ali i te države.

Nego, da ga ja mnogo ne tupim, da se vratimo na prvi deo pasusa. Veći deo novinarskog staleža u Srbiji, a još više u Zaječaru postao je poslušnik vlasti. Da se ne lažemo, to se mnogo više isplati. Em su nogavice suve, em su džepovi puni! Malo li je! Ovi iz „organa gonjenja“ su već od 1945.godine stekli naviku da osluškuju i slušaju izvršnu vlast. Oni im određuju budžete, biraju i primaju nove kadrove, te je više nego mudro biti pokoran. Što bi rekao jedan moj prijatelj-„Oću da poslušam i nije mi teško!“ Ispade da su nam za utehu ostali lekari koji se bave lečenjem duše i tela nacije. Na prvi pogled to deluje utešno na svu muku, ali kad okrenemo drugu stranu medalje zatičemo mnogo jada i čemera. Do „pravih lekara“ je teško stići. Zakazuju se operacije i pregledi za po godinu dana, ali je problem lako rešiv ako istog popodneva odete na tu i tu private kliniku. Ako imate para, razume se. Svi znaju kakvu reformu treba izvršiti u ovom „sektoru“ ali ne ide. Pogodite kome ne odgovara izjednačavanje državnog i privatnog zdravstva. Siguran sam da ste pogodili.

I gde smo mi onda? Gde god kreneš ponor ili brdo ispred tebe. Ne ide nam ni kolektivno ni pojedinačno. Ko će to nas izlečiti, kao društvo i pojedince? Neću da trošim vaše vreme objašnjavajući ko je vlastan da te stvari sredi. Ma, i obećao je tvrdo!

E, što bi rekao Lane Gutović-ne znam zašto sam ovo napisao ali sam siguran da ne škodi a može i da pomogne. Ustvari, lažem-znam zašto sam to napisao. Evo ukratko.

Svaka vlast se pre ili kasnije pokvari, tom kvarenju, kao jedini pravi lek, služe izbori. Izabere se nova, remontovana, vlast i stvari opet krenu u nekom plus smeru. Izgleda da je najgore kad se stara vlast posle nekog vremena opet vrati željna „krvi“. Osveta je njeno prvo ime, bahatost drugo a lopovluk treća značajka. Postizbornom preletačkom gimnastikom Zaječar je dobio staru vlast kao novu a novu kao onu ranije, staru. SNS je bio na vlasti od 2013.godine kao što je i sada na vlasti. Pitate-kakva je to nova vlast? Čovek koji je bio ogorčeni protivnik SNS-a četiri godine (oni su ga srušili sa vlasti), sada je preletački šef SNS-a za Timočku krajinu, i šire. Ako vam nešto nije jasno, pošteno rečeno nije ni meni.

I, najzad da dođemo na suštinu onoga što želim da napišem. Od kad se je vratio na vlast gradonačelnik Ničić sprovodi neku svoju politiku, zahvaljujući, pre svega, činjenici da Centralu u Beogradu zabole za ono što se događa po provincijskim budžacima, sve dok ne nastane neko debelo sranje.

Elem, gradonačelnik je pokrenuo akciju na FB i to protiv grupe sugrađana, objavljujući njihove slike u svom obraćanju uz prigodne nadimke, koje neću ponavljati, protiv sam širenja prostakluka, pa makar to bilo i od gradonačelnika. On je mnogo ljut, kaže da se je okupila grupica od desetak ljudi koji su udarna pesnica projekta-„Kako srušiti Ničića sa vlasti“. Taman je „kupio“ jednu do dve grupe protivnika, pojavila se nova, a para u budžetu za kupovinu duša više nema.

Možda o ovome ne bih pisao da me gradonačelnik nije smestio u ovu novu rušilačku grupu. To je tako neuko i nekulturno, na prostački način uradio, da je mene sramota njega radi. Kaže-okupili se u kafani, nabavili finansijera i krenuli da ga rušimo!  Velika je sposobnost imati tako istančan osećaj za analizu političke situacije u gradu. Kad vlast talasa i optužuje, nalazi dežurne krivce za to što ništa nije korisno urađeno za skoro jednu godinu „nove“ lokalne vlasti, onda je lako shvatiti o čemu se radi. Što bi rekli mudri ljudi- „Ko šta radi-sebi radi“. Toliko o tom novom naletu analitičke prostote gradonačelnika. Dolikuje mu.

Šta reći na kraju. Prvo, ovom prilikom, zbog ozbiljnosti situacije i teme, neću da zajebavam akademika Danila Katića, skutonošu gradonačelnika i drugo- gajim neku potajnu nadu da će Ničić pronaći u sebi snagu da se prošeta do izabranog lekara, uzme uput za specijalistu psihijatrije. Zaječar ima ozbiljnu ekipu psihijatara i ako se napravi dobar konzilijum, uz sadejstvo sa kliničkim psihologom, za Zaječar će doći vedriji dani. Pa, ako oni ne pomognu-da ga pošaljemo u Beograd- SNS-u ili „Lazi Lazareviću“.

Ako se oporavi ova pojedinačna grana naših života, postoji nada se to desi i sa granama vlasti i ostalim društvenim bolestima.

Reklame