Reklame

Sticajem lepih porodičnih okolnosti boravio sam u Minhenu prethodnih desetak dana. Pored promene sredine, koja, valjda, godi većini ljudi, čak su mi i vremenske prilike išle na ruku, te sam imao baš praznične dane. U Zaječaru je carovao minus na termometru, dok je tamo išlo i do 15 stepeni u plusu. No, to skoro da nema nikakav značaj za priču koju ovog puta želim da ispričam, te ću nastojati da se usredsredim na ono što je bitno. Pokušaću da uporedim Zaječar i Minhen. Puno puta sam boravio tamo i mislim da sam ga prilično upoznao. Želim pre svega da pričam o tome kako bogati gradovi u svetu organizuju život svojih građana i u dane praznika, čineći ga lepšim, lakšim. Naravno, upoređivanje grada od , sada 35 hiljada ljudi, sa gradom od oko 2 miliona stanovnika je gotovo nemoguće, mada, ipak mislim da je moguće naći neke repere.

Elem, neću mnogo da tupim i da pričam da je Bavarska najbogatiji i najrazvijeniji deo Nemačke, a Minhen centar te federalne jedinice. Pored materijalnog bogatstva, o kome svi puno znamo, taj grad je pun muzeja, zaista su prepuni slika najpoznatijih svetskih slikara, da ne govorim o pozorištima, operama, filharmoniji itd. i da s pravom jesu i jedna od prestonica kulture. Zašto sam napisao prethodne redove? Taj grad je prepun turista kad god da odete, desetine miliona posetioca svake godine ostavlja zaista ogroman novac. Kad je tako čovek pomisli- Mora da su okitili i ukrasili grad za praznike, te da sve sija kao Las Vegas.

Da bih verodostojno ispričao kako su se oni pripremili za praznike ,istumarao sam po danu i po noći do glavnih gradskih trgova počev od Marienplaca, Štahusa, Odensplaca i da ne nabrajam. Evo izveštaja sa terena (potrudiću se da izveštaj ne bude kao da ga daje neko iz Studija B).

Sve gradske trgove grad je izdao brojnim preduzetnicima koji su postavili drvene kioske u kojima se prodaje sve i svašta tokom decembra. Najviše se prodaje kuvano vino i kobasice, a ima i puno toga drugog. Vlasnici tih dućančića onako, ovlaš, o svom trošku, ukrašavaju prostor oko kioska. Milioni evra se od te rente sliva u gradsku kasu i taj novac će biti iskorišćen za rešavanje gradskih problema. Eeeej, svi pametni gradovi u Evropi zarađuju na praznicima, slično je i za Uskrs, samo se u Srbiji novac sirotinje (to smo svi mi) pretače u džepove bogatuna u vreme praznika. I, ako ima nekog ko se pita zašto je Alan Ford „kod kuće“ u Srbiji, odgovor se sam nameće.

Jedan veliki Super Hik je na čelu, a stotine malih Super Hikova (gradonačelnici i preds. opština) uspešno otimaju od sirotinje (budžeti) i daju bogatima preko nekakvih Kip laktova. Drskost sa kojom to čine je neviđena do sada. Kupuju se ukrasi, lako se proveri to na internetu, koji se plaćaju i po sto puta većoj ceni. Zamislite, jedan iglo (eno ga u centru Zaječara) plati se pet hiljada evra, razne figure, šljašteće trake, džidža midže, i to sve izađe na četiri miliona dinara. A, svake godine se Ničić kune –evo nabavljamo,ali dogodine nećemo, ostaće nam ukrasi za više godina!

Prefrigani političari, kao što je i Ničić, vešto koriste ljudsku slabost da većina voli zabavu, ukrase, mufte krkanje i pijenje, onda im on da okićeni grad, neku pevaljku koja papreno košta, sveže cveće usred zime. Pamtimo one pečene volove. Narod sit tog dana, a sutra nema ni za hle,b a bagra je napunila džepove našim novcem. Obrazac za pljačku je prost, isproban mnogo puta i deluje stopostotno. Tako se od šibicara postaje pokvareni političar, gradonačelnik i na kraju umisle da su postali viđeni, ugledni građani, kupuju se diplome za žene i njih, a ne beže i od doktorata!

E, kad se naše pare ne budu koristile za besmisleno kićenje grada ,već se za praznike u gradsku kasu slivaju pare-e, onda postajemo socijalno zrela zajednica. I, ne mora da se ide daleko-skoknite do Krajove, Temišvara, Bugarskih gradova-videćete da i oni zarađuju na praznicima, a uspostavljaju i ozbiljan sistem sprečavanja krađe kroz javne nabavke. Ima i tamo Kip laktova, ali su sudije mnogo poštenije.

U prvoj varijanti sam nameravao da ovu kolumnu napišem, onako zajebantski, sa puno satire, ironije, sarkazma, ali sam toliko šokiran činjenicom da nas neko (vlast po vasceloj Srbiji) a, ova ovdašnja već petnaestak godina, bez prestanka pravi budalama i neprekidno šiša kao ovce i pljačka naše novce, da nemam snage da se tome podsmevam. Priznajem poraz ovom prilikom. Ima li tužilaštva u ovom gradu, policije, sudstva? Kažu da ih ima, platice, oveće, ležu redovno i što bi oni sebi pravili probleme i kačili se s vlašću.

U međuvremenu je napravljeno svetsko čudo. Uništiš divnu pijacu, potrošiš silne milione i napraviš parking u centru grada i onda je parkiranje besplatno, a preko puta, na ulici, redovno naplaćuješ po satu. To može da smisli samo ekonomski genije kao što je Ničić. Dve napravljene rampe su najveći uspeh ove vlasti u Zaječaru 2018. godine i sigurno će sa ovakvim uspesima nastaviti i dogodine.

A, da, ima još uspeha. Prvo su trebali da dođu Nemci investitori i uposle 5 hiljada radnika, onda su najavljeni Turci sa velikom investicijom i taman da prođe godina bez nove fabrike-eto nama Engleza. Najava je vešto plasirana da deluje uverljivo i mnogi preskoče početak najave-razmatraju da naprave fabriku sa pet hiljada radnika. Imaju li ti ljudi predstavu da je fabrika sa tolikim brojem uposlenih gigant? To je još jedan RTB Bor. Verujete li u takve bajke? Ja-ne. Moguće je da se pojavi neka firma koja će na nekoj ledini napraviti našim parama hale u kojima će se spajati setovi kablova za automobile. To nije fabrika, bez ozbiljnog prenosa tehnologije, opreme, nema fabrike-nemojte da vas lažu kao malu decu. To su pakeraji a ne fabrike. A, i u samu najavu nemojte mnogo da verujete. Stvarno mnogo lažu.

Ups, umalo da zaboravim-odlazeći na jedan koncert (u Minhenu), pored sale primetih jednog identičnog, napumpavajućeg Deda mraza, koga je prošle godine kod hotela, pijani Bugarin nožem izbušio. Izgleda da je taj Deda mraz remontovan kod vulkanizera i da ga je kupio prodavac jelki iz Minhena, naduvao ga, uključio u struju , te lebdi u vazduhu i privlači kupce.

Ni o ona dva satrapa, akademiku Katić Danilu i Ofsajd Mikiju nemam snage da pišem. Kako da zezaš budalu koja napiše na FB da je Borko Stefanović udaren štanglom u glavu, ali izgleda nedovoljno, nego kao poziv da protivnike treba tamaniti kao bube. To vam je gradski većnik , to je lokalna vlast Zaječara. Takvog zlotvora mi plaćamo stohiljada dinara svakog meseca!

Na kraju svetsko čudo-zamislite dobijamo plastično klizalište (klizaće se i na plus trideset), ko te pita za pijacu, a još uvek nisam saznao koja će povaljka uveseliti desetine hiljada Bugara za NG.

Izvor: timočka revija (Vlado Madžoski)