foto: zajecaronline

Molim da vas naslov ove kolumne ne dekuraži u čitanju onoga sam ovom prilikom napisao. Nisam dovoljno stručan da se na stručnoj osnovi uhvatim u koštac sa pojmom- brend, brendiranje, to prepuštam tzv. diplomiranim ekonomistima, kao što je npr. gradonačelnik Ničić i dobar deo ekipe oko njega. Nije uputno mešati se u stvari koje taj trut mozgova mnogo bolje zna od mene. Dakle, ne brigešajte-biće to tekst o tome kako nešto što skoro niko ne primećuje, gotovo da ne postoji –počinje da se razvija, razvija i postaje poznato velikom broju ljudi. Da dodam-najbrendiranije proizvode i ljude poznaje vascelo čovečanstvo (skoro) i vaseljenja.

Polazeći od skoro tačnih premisa da su sva živa bića uporediva dozvoliću sebi slobodu da Ničića uporedim sa gusenicom, ne crvom-gusenicom, a kakav će silogizam biti, tek ćemo da vidimo.

Možda između Ničića i gusenica (ne, crva) ne postoji nikakva veza, ali možda i postoji. Ipak, vredi istražiti. Da ne gubimo vreme, krećemo u avanturu života jedne, odnosno dve gusenice.

Prekrasni leptir položi jajašca na neke listove , sa zadnje strane, i u odgovarajućem trenutku, u odgovarajućim uslovima, jajašce postaje gusenica, poručka potom nešto listova i hop-odjednom, sledeći zakone prirode, postaje prekrasni leptir i odlazi da obavi svoju misiju koju joj je priroda namenila. Priroda je brendirala stvar i tu nema nikakve zabune.

Da sad pogledamo šta se desilo sa gusenicom iz koje je nastao Ničić. Poznato je da postoje gusenice koje ne jedu zelene listiće ,već ručkaju neko mesce, a one najopasnije jedu tuđe novce. E, tim putem je krenula gusenica iz koje je nastao gradonačelnik Ničić. Eto, on je promenio prirodne zakone, tako što je promenio svoju ulogu. Toliko je ručkao i papkao, da je počeo da liči na ljudsko biće (što je i postao) i sam je definisao svoju misiju. Odlučio je da usreći što veću grupu ljudi. Krenuo je od Književne omladine Srbije, SSO i tako dalje dok mu nije sinula lampica-idem u Zaječar da usrećim onaj narod. E, tu počinje pravo samobrendiranje političara Ničića. Od traljavog gimnazijalca, stidljivog politikanta, postaje blistavi ekonomski um-postaje dipl ekonomista. Naravno i njegova najbliža okolina postaje dipl.ecc.-te mogu svakog trenutka da vode stručne razgovore koji dovode do napretka i usrećivanja ljudi u ovom gradu.

To startno brendiranje Ničića je trajalo do trenutka dok na scenu nije stupio, skoro, magistar prava, Mirković (brat blizanac), koji je zaljuljao čamac tako jako (vala, to, sa njegovim dimenzijama i nije bilo teško), te je brend Ničić prešao u mutne vode. Negativni brend Zaječara. Čak je i sadašnji najbliži saradnik Ničića, saopštio građanstvu da je ovaj uništio grad i spiskao naše pare i da je kao leptir kiklop poručkao više od dve milijarde dinara. Reče Zankov i sede pored Ničića pak u fotelju.

Veći deo novca koji je spljeskan i opljačkan Ničić je upotrebljavao da od sebe napravi politički nacionalni brend. Apetiti su mu porasli te je, nakon, brzometnog diplomiranja na ekonomskim studijama, koristio sve što je mogao. Gitarijada mu je bila početna brend stepenica, a onda je shvatio da bez nove Guče (takmičenje trubača Balkana) nema „pravog“ brenda, dovlačio je horde pevaljki i radio sve što su radili likovi iz starije ruske literature (pijani milioneri)-trošio je i rasipao naše novce da bi sebe brendirao za ministra, ambasadora…. Svi znamo kako je prošla ta akcija. Cona!

Da mnogo ne tupim i ponavljam poznatu priču, vraćamo se u sadašnost. Pravom mimikrijom Ničić, moramo priznati, vešto, vara više hiljada svojih glasača i postaje ponovo , što bi rekao moj dragi prijatelj Bora Faraon, načelnik varoši, preletevši u jato koje ga je najurilo sa vlasti. Ali, eto-politika nije samo veština mogućeg-ona je i verolomnost, laža i paralaža, lopovluk.

Kako sada sebe samobrendira u „nacionalnog političara“? Dovlači Žiku Seljaka i Šarenicu, opet daje naše novce. Malo para daje niškim televizijama koje se ovde po malo gledaju, i na njihovim programima lupeta kao otkovana taraba, glumata sastanke sa pojedinim ministrima i savetnicima predsednika AV u Beogradu, na čelu je svih odbora gde se vrti neka lova- počev od Gitarijade, Zoranovih dana. Sve što je okrenuto ka Beogradu on drži pod šapom, a saradnicima je prepustio selske manifestacije koje i ne posećuje. Ne pada mu na pamet da predsedava sednicama Gradskog veća, ne ide na sednice Skupštine grada. Spava do podneva, a noćom vređa na FB sve one koji misle svojom glavom. Napravio je gomilu lažnih profila, čak je i moj prijatelj pod lažnim imenom , a to meni ne smeta, mada, bolje bi bilo da počnu radovi na Industrijskoj zoni Zapad, koja je najavljena za ovu godinu. Investitori postaju nervozni.

Mogu ja ovako dugo da pričam o tome da Ničić radi sve i svašta, a samo ne radi ono za one poslove koje ga građani Zaječara plaćaju-da rešava probleme, dovodi investitore, sređuje puteve do sela i tako unedogled. Očito da je izabrao naopako brendiranje. Ako je već tako onda je najbolje da iskuka pare od Brnabićke da se napravi novi deo Genčićeve vile. Ako ima pravde, a ona povremeno svrati i u naš grad, završiće tamo, te će u novom zatvoru imati idealne uslove za brendiranje u političku žrtvu.

A, ako vas interesuje šta rade ona dva ugursuza-akademik Danilo Katić i Ofsajd Miki, mogu da vas obavetim da su prevezli dvadeset metara drva za dvosoban Ničićev stan, da su ih narezali, spremili sitniš za potpalu i da ih upravo unose u podrum i pakuju.

Na kraju, ipak jedan savet Ničiću. Italijani ne dolaze kao turisti u Zaječar da jedu roštilj, to masovno rade naše komšije Bugari i Rumuni, manite se te gluposti na granici Italije i Slovenije. Idite tamo o vašem trošku. Komšijama približite gostoprimstvo i roštilj, to uradite, a ne da im stavljate „lisice“ na automobile. Taj brend napravi Ničiću, ulaganje u sebe ti se nikako neće isplatiti.

Nego, a gde su pare od prodatih pljeskavica u Italiji? Čujem da je glavni organizator „pao u nesvest“- kao, ukrali mu torbicu sa petnaestak hiljada evra! Možda bi ovo bilo zanimljivo za organe. Da odrade platicu.

Okreni obrni, dobismo mi politički brend kakav zaslužujemo. Vala nam se podsmeva pola Srbije. Ovakvog gradonačelnika nema stotinama kilometara unaokolo. Nema nevinih, svi smo po malo odgovorni, ponajviše oni što ne izlaze da glasaju.

Izvor: timockarevija.wordpress