foto:yugopapir
Reklame

Živorad Žika Mitrović rođen je u Beogradu 3. septembra1921.godine, bio je srpski filmski režiser i jedan od prvih strip crtača u našoj zemlji. Jedan period svog života Žika je proveo u Zaječaru i okolini snimajući film „Timočka buna“.

Žika je još u srednjoškolskim danima karijeru počeo kao strip crtač i scenarista(1936. – 1941.), u „Zlatnom dobu srpskog stripa“,. Objavljivao je stripove različitih žanrova u komercijalnim beogradskim listovima: „Mika miš„, „Zabavnik„, „Paja Patak“ i „Dečje vreme„.

Peti broj „Zabavnika” pojavio se 4. januara 1937. godinea u tom periodu objavljivan je njegov strip „Junaci Pavlove ulice“.

Još jedan od listova koji će kratko vreme uveseljavati sve brojnije poklonike novog medija bio je nedeljnik „Paja Patak“. Prvi broj lista pojavio se 2. oktobra 1938. godine. Žika Mitrović je crtao vestern „Duh prerije“.

foto:istorijajugoslovenskogstripa

Najpoznatiji stripovi tog doba su mu pored navedenih : „Hajduk Veljko“, „Orkan sa istoka“ „Krijumčari ljudi“ i „Moć fakira“. (U filmu Savamala iz 1982. Mitrović je evocirao stripsko razdoblje svog života.)

Posle rata, Mitrović se bavio prvenstveno filmom, ali je i dalje ostala veza sa stripom. Stripski serijal Kapetan Leši je adaptacija istoimenog filma, po scenariju samog Mitrovića sa saradnicima, i crtežom Julija Radilovića Julesa. Izašle su četiri epizode u zagrebačkom Plavom vjesniku (1960-1964).

foto:yustrip

Snimao je filmove različitog žanra, a najviše je ostao upamćen po istorijskim: „Nevesinjska puška“, „Marš na Drinu“, „Signali nad gradom“, „Solunski atentatori“, „Užička republika“ i „Timočka buna“.

foto:imdb

Timočka buna je jugoslovenski film iz 1983. godine, zasnivan na istorijskim događajima.Film prati sudbinu dvoje braće: Lazara, kojeg glumi Ljubiša Samardžić, i Sibina, kojeg glumi Velimir Bata Živojinović u doba velike bune protiv kralja Milana Obrenovića, koja je sredinom oktobra 1883. godine na ustanak digla preko 20.000 ljudi. U filmu pored Ljubiše i Bate glume : Dragomir Gidra Bojanić, Jadranka Selec, Danilo Lazović, Vesna Čipčić, Dušan Janićijević, Irfan Mensur…

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima je nekoliko zlatnih i srebrnih arena, Sedmojulska i Oktobarska nagrada.

Žika Mitrović umro je na današnji dan 29. januara 2005. godine u Beogradu.Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.