foto: Saša Stojčić
Reklame

Kompanija „Zidjin koper“ (Serbia Zijin Copper) iskoristila je mogućnost koju je država neselektivno dala za pomoć privredi usled pandemije korona virusa, iako je u prethodne dve godine zabeležila rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata.

Od preuzimanja RTB-a Bor, kineska kompanija „Zidjin“ zaposlila je 500 novih radnika i najavila ulaganje u ovogodišnje projekte i proizvodnju 408 miliona dolara

Zaposleni u Zidjinu imaju prosečnu platu veću od 94.000 dinara, a oni su za državne podsticaje primili akontaciju iz dva dela.

Kako saznaje sajt istmedia.rs, ukupan iznos akontacije je isti kao i prethodnog meseca, ali je 15.450,12 dinara uplaćeno sa takozvanog „kovid računa“ koji je otvoren kao pomoć države privredi.

Zahvaljujući državnoj pomoći, „Zidjinu“, koji zapošljava oko 5.500 radnika, biće isplaćene i naredne dve akontacije, što znači da će država pomoći tu kompaniju sa više od dva miliona evra, odnosno da će dobiti pomoć koja se uplaćuje i preduzetnicima koji zbog restriktivnih mera mesecima ne rade ili rade smanjenim kapacitetom.

Kineska kompanija je samo jedna od firmi u Srbiji koja je iskoristila ono što joj je država omogućila.

Izvor: Beta