Foto: Glas Zaječara

Zelena pijaca kao i hala sireva u Zaječaru, počele su sa radom danas u četvrtak 23. aprila kako je i najavljeno. Preduzete su sve mere zaštite, dok se prodavci kao i kupci ponašaju u skladu sa donetim merama.

Novinari našeg portala razgovarali su danas sa prodavcima na zelenoj pijaci u Zaječaru, koji su istakli da su zadovoljni što je pijaca opet otvorena, i da prodaja danas ide odlično.

Maja Miloševic, prodavac na zelenoj pijaci kaže da prodaja prvog dana ne ide loše i da ljudi kupuju.

„Prodaja prvog dana ide solidno. Najviše se prodaju paradajz, krastavci krompirići. Cena krompirića je 150 dinara, paradajz je 200 dinara dok su krastavci 100 dinara za kilogra“– kazala je Maja Milošević.

Na zelenoj pijaci prodaje se i sremuš. Cena sremuša na zelenoj pijaci u Zaječaru je 50 dinara za kesu.

Jovan Vučković kaže da prodaja prvog dana ide dobro. Zadovoljni su i oni kao i mušterije. Kaže uželeli su se pijace.

„Najviše se prodaju paradjz, krastavci i kromirići. Cena je 150 dinara za kilogram krompirića, 30 dinara je zelena salata, rotkvice su 20 dinara, jabuke kilogram 80 dinara, krastavci 120 dinara, paradajz 200 dinara, dok je domaći luk 80 dinara kilogram“.-kazao je Vučković.

U hali sireva takođe su se pojavili prvi prodavci, ali i prvi kupci. Na ulazu su radnici JKP „Higijene“ koji vrše dezinfekciju ruku svih građana koji ulaze u halu sireva.

Foto: Glas Zaječara

Podsećamo, JKP „Higijena“ Zaječar 25. marta poslala je saopštenje u kome se kaže da pijaca u Zaječaru više neće raditi od 26. marta.

Naredba koju je doneo Štab za vanredne situacije, da se pored zatvaranja pijace, naređuje JKP „Higijeni“ da ukloni tеzgе sa divljе buvljе pijacе prеko puta starе autobuskе stanicе, uznemirila je zakupce istih.

Nekoliko dana nakon zatvaranja, Zaječarci su se organizovali preko drušvene mreže fejsbuk, i napravili su onlajn pijacu „Panađur“.

Radnici JKP „Higijena“ u skladu sa odlukom, 13. aprila počeli su sa uklanjanjem tezgi sa buvlje pijace. Vlasnici strahuju za sopstvenu egzistenciju.

U ponedeljak 20. aprila, na sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donete su odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite. Iz JKP „Higijena“ Zaječar kažu da pijaca i hala sireva počinju sa radom u četvrtak. Ničić kaže otvaranje buvlje pijace nakon uklanjanja tezgi, ali je potrebno da izdavaoc prostora ispuni higijensko – tehničke mere.