Jedna od novina u izmenama Zakona, koji bi trebalo da stupi na snagu krajem ove ili početkom sledeće godine, je i ta da će vozači električnih trotineta moći da se kreću samo biciklističkim stazama, odnosno kolovozom tamo gde biciklističkih staza nema.

Obavezno nošenje kacige i prslika, koju propisuju nova pravila u izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima u Srbiji, među vozačima električnih trotineta je izazvalo otpor umesto osećaja da će biti sigurniji u vožnji.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Zlatko Belencan, izjavio je za Novi dan TV N1 da su električni trotineti novim zakonskim rešenjima definisani kao lako električno vozilo, budući da je, kako je objasnio, reč o motornom vozilu.

„Pravila su sledeća: lako električno vozilo može da vozi lice koje ima navršenih 14 godina, zbog prekršajne odgovornosti. Površine koje su namenjene kretanju lakih električnih vozila su one koje su namenjene za bicikliste, kao i deo gde su kombinovani biciklistička staza i trotoar“, objasnio je Belencan.

Kada je reč o kretanju električnih trotineta kolovozom, maloletne osobe mogu da se kreću samo ulicama u kojima je brzina ograničena na 30 km/h, a punoletna tamo gde je ograničenje 50 km/h. Vozači električnih trotineta, dodao je, ne mogu da se kreću kolovozom u onim ulicama gde postoje tzv. „žute trake“ za kretanje vozila javnog prevoza.

„Kada govorimo zašto smo izuzeli trotoar, to je da bismo zaštitili najranjiviju kategoriju, a to su pešaci. U slučaju kontakta takvog vozila i pešaka, pešak sigurno zadobija određene povrede“, ukazao je on.

Belencan je uveren i da navikavanje vlasnika električnih trotineta na nova pravila u saobraćaju, neće biti komplikovana, jer kako je rekao, već postoji određena mreža biciklističkih staza.

Kacige zbog bezbednosti, prsluci zbog vidljivosti

Kada je reč o obaveznoj zaštitnoj opremi, Belencan je istakao da je nošenje zaštitne kacige obavezno kako bi se sprečile teže posledice u slučaju nezgode, dok su su svetloodbojni prsluci neophodni zbog uočljivosti.

„U dnu (trotinera) postoji crveno svetlo, ali sa svetlosnoodbojnim prslukom vidljivost je 90 metara, a ako ga nema je 17 metara“, istakao je.

Kazne za nenošenje kacige i prsluka 10.000 dinara

U zavisnosti od izvršenog prekršaja, novčane kazne za nenošenje kacige ili prsluka iznose 10.000 dinara, s tim što će one iznositi 5.000 dinara ukoliko se uplate u roku od osam dana. Belencan je naglasio da za pojedine prekršaje može da se ide i kod sudije za prekršaje.

Nema registarskih tablica, ali će nalepnice biti obavezne

Upitan kako će vozila biti identifikovana s obzirom na to da nemaju registarske oznake, Belencan je objasnio da će Agencija za bezbednost saobraćaja izdavati nalepnice za laka električna vozila, kako bi se znalo da je reč o vozilu koje ispunjava uslove iz Člana 7 Zakona o bezbednosti u saobraćaju, odnosno čija snaga nije veća od 0,6 kW, masa im ne prelazi 35 kg, i ne mogu da se kreću brže od 25 km/h.

Zabranjeni trotineti brži od 25 km/h

Belencan je pozvao građane koji poseduju snažnije trotinete koji mogu da razviju veću brzinu od propisane, da ih voše ne koriste, jer im takvo vozilo može čak biti i privremeno oduzeto do okončanja prekršajnog postupka.

Izvor: N1

Reklame