Image by Анатолий Стафичук from Pixabay

Pod sloganom „Otvorena vrata“, kompanija Serbia Zijin Copper (Ziđin) održaće u četvrtak 9. septembra u Zaječaru prezentaciju slobodnih radnih mesta za zainteresovane Zaječarce.

Prezentacija potrebnih kadrova u ovoj kompaniji biće održana u zgradi Gradske uprave a savetuje se da svi zainteresovani sa sobom ponesu odštampanu biografiju (CV).

Kako pišu lokalni mediji, obrazovni profili koji su potrebni kineskom poslodavcu su mašinske i elektro struke – tehničari, bravari, metalostrugari, automehaničari, elektrotehničari, elektroničari, vozači teških teretnih vozila i kamiona, bageristi, geometri, manevristi i mašinovođe.

Ziđinu su potrebni i visokoobrazovni profili – diplomirani ekonomisti, pravnici, diplomirani inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva  i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

Lidija Načić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) filijale u Boru, procenjuje da je ova aktivnost Ziđina usmerena ka drugim gradovima u „komšiluku“ jer u Boru ne postoje kadrovi za određena zanimanja, a koja će sada, ili u dogledno vreme, biti potrebna kineskoj kompaniji.

U filijali u Boru, recimo, nema evidentiranih mašinskih i elektro-inženjera, a nema nijednog pravnika sa pravosudnim ispitom koji čeka posao, kaže Lidija Načić za Ist media.

Prema njenim rečima, Ziđin je do sada zaposlio oko 1.600 mladih Borana sa evidencije NSZ.

U Ziđinu su za Ist media ranije potvrdili da u toj kompaniji trenutno radi oko 2.500 Kineza, mahom građevinskih radnika, ali da su oni zaposleni preko drugih kompanija po ugovoru, budući da u Srbiji ne postoji dovoljno građevinaca.

Svi oni će se vratiti u Kinu svojim porodicama kada budu završeni građevinski poslovi i niko od Borana ne treba da brine za svoje radno mesto, rečeno je Ist mediji.

Kada je reč o visokostručnim kadrovima, interesantno je da Ziđin prednost daje osobama koje su diplomirale na nekom od državnih fakulteta, dok ih diplomci sa Megatrenda i drugih sličnih obrazovnih ustanova, ne interesuju previše.

Zbog nedostata određenih kadrova, Ziđin se okrenuo tržitu radnika na celoj teritoriji Srbije, i već su zaposlili jedan broj stručnih kadrova iz Niša i Zaječara, a brojni studenti završnih godina sa državnog Tehničkog fakulteta u Boru, u Ziđinu su na profesinalnoj praksi, uz učenje kineskog jezika.

Borska javna komunalna preduzeća već dugo imaju problem sa manjkom radnika jer su mnogi napustili firme i zaposlili se u Ziđin-u u kojima su zarade daleko iznad republičkog proseka.

Prosečna neto zarada u Ziđinu je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine. Plate su redovne i 54 odsto veće od srpskog proseka.

Izvor: IST media

Reklame