foto:pixabay

Zbog odluke bugarskog parlamenta, Srbiji preti dodatno poskupljenje gasa. Naime, Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije i time negativno iznenadila Srbiju i Mađarsku. Ako ova mera zaživi, ove zime cena gasa biće i do 30 odsto veća.

Grejna sezona je tek počela, a pored već planiranih poskupljenja, građane čekaju i novi nameti. Zna se da će od 1. novembra gas poskupeti za 10 odsto. Ali, da li će to biti jedino poskupljenje? Za tu dilemu su se pobrinuli Bugari poslednjom odlukom parlamenta.

„Ako vam kažem da je cena gasa trenutno 300 evra na granici sa Srbijom, vi kažete da je to 100 dodatnih evra kad preračunate, to znači da ta mera diže cenu gasa za 30 odsto. Radi se o jednom pokušaju da se istisne ruski gas, a da se pri tome ne daje nikakva alternativa. Jer da sve količine gasa pripadnu Srbiji mi nemamo dovoljno gasa“, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Stručnjaci misle da nema razloga za paniku, ali da nema garancija da će cena mirovati. Za sada postoje određene količine gasa u skladištu.

„Međutim, neke količine će morati tokom zime da se uvoze i kako stvari sada stoje na njih će morati da budu plaćene te takse, što će se u konačnici odraziti na veću cenu gasa, kako za privredu tako i za domaćinstva“, ističe stručnjak za energetiku Željko Marković.

„U svakom slučaju, u našoj zemlji uticaće pre svega na cenu centralnog grejanja“, kaže energetski ekspert Miloš Zdravković.

Dok struka tvrdi da će u tom slučaju i privreda koja koristi gas u industriji podići cene svojih proizvoda, predsednik Srbije kaže da će o ovim poskupljenjima pričati sa predsednikom Bugarske.

„Da li će uspeti predsednik Vučić da ubedi većinu u Bugarskom parlamentu da izmeni tu odluku videćemo, ali to nema nikakve veze ni sa predsednikom Bugarske ni sa premijerom. To je odluka većine u Bugarskom parlamentu“, rekao je novinar lista „Danas“ Gojko Vlaović.

Srbija i Mađarska ocenile su ovu odluku kao korak usmeren protiv te dve zemlje.

Izvor: N1

Reklame