foto: twiter ds-poslanici

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije počeli su protest u holu parlamenta, nezadovoljni što im, kako kažu, već četiri dana nije dozvoljeno da iznesu svoja mišljenja o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. Odlučili su da na svaka dva sata drže konferencije za novinare kako bi svaka poslanička grupa iznela svoje primedbe u vezi s tim zakonom.
Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da se u Skupštini već četiri dana vidi „nasilje vlasti“.

„…Nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini….Crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, a svi koji imaju kritički pristup se sprečavaju da govore i skreće se pažnja sa zakonskih predloga“, rekao je Ćirić.
On je rekao da opozicija neće odustati od ideje da „popravi živote građana“.

„Ne odustajemo od naših ideja, da popravimo živote građana, pokušali smo u sali, ali nasiljem smo sprečeni da govorimo. Dobijali smo opomene i zbog toga smo sada u ovoj sali u želji da pokažemo šta smo pripremili. U ovoj sali ćemo govoriti o predlogu zakona i amandmanima i našim rešenjima“, kazao je Ćirić.

„Ovo je paralelni, otvoreni parlament. Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama“, kazao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

„Situacija je veoma alarmantna. Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli – da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas“, rekao je Obradović.

On je u obraćanju nešto kasnije rekao da ta obraćanja neće biti prenošena na sajtu Narodne skupštine, i naveo da je ušao u prostorije Generalnog sekretarijata Skupštine, što je prikazao i na Fejsbuk lajvu, koje su prazne i dodao da zato nemaju tehniku, koju bi morali da imaju, tj. koja bi morala da se da poslaničkim grupama kada imaju konferencije za medije. „Maja Gojković je naterala sve službenike da napuste Dom Narodne skupštine, da ne odgovaraju na pozive opozicionih poslaničkih grupa iako im je to posao da nam omoguće, ako želimo da ceo dan i noć držimo konferencije za medije, jer imamo šta da kažemo građanima“, naveo je.

Tepić: Podli manevri SNS, ključni zakon u zapećku

Samostalna poslanica Marinika Tepić rekla je da je Srpska napredna stranka (SNS) „podlim manevrom, ne prvi put ostavila tako ključni zakon – budžet u zapećku“, a opoziciji je ostalo da govori po 20 sekundi o svakom od predloženih zakona, ali nije dobila ni toliko.
Kako je rekla, opozicija više od godinu dana trpi „apsolutno nedopustivo, mizerno ponašanje vladajuće klike Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera“. „I ne samo to, već intenzivno huškanje, propagiranje, zagovaranje i promovisanje mržnje prema svima koji ne dele mišljenje vladajuće koalicije. Ovakva kampanja i propaganda je na početku ove godine dovela do ubistva i političke likvidacije jednog čoveka, Olivera Ivanovića, a pre nekoliko dana je to umalo mogao da bude i naš opozicioni kolega Borko Stefanović“, kazala je Tepić.

Prema njenim rečima, Skupština je pod rukovodstvom SNS-a postala „generator mržnje i huškanja, ne samo poslanika jednih protiv drugih, već i gradjana“, jer se ta atmosfera preliva i na ulice.

Tepić je rekla da su predstavnici opozicije rešili da na svaka dva sata održavaju konferencije za medije kako bi na taj način informisali građane o onome o čemu su hteli da govore u toku skupštinske sednice, a što im predsednica Skupštine Maja Gojković nije dozvolila.

„Zastupamo građane koji su nam ove mandate dali. Nije to ni volja ni nevolja Maje Gojković, niti Martinovića, ni Orlića, a kamoli Marijana Rističevića. To je naše pravo koje nam je Ustavom garantovano i jedino što možemo da radimo na kraju je da se na ovaj način obratimo“, kazala je Tepić.

Tepić je rekla da već nekoliko godina u nizu poslanici ne dobijaju izveštaj Vlade o budžetu, što je obaveza, pa su zato svi rezultati koje su izneli ministri, medju kojima i ministar finansija Siniša Mali, „samo bajke“.

„Ne postoji nijedan uporedni podatak, nijedan osnov koji bi bio pokazatelj da su oni nešto radili dobro ili loše… Tako da je sve što govore čista improvizacija i predizborna kampanja koja kod njih traje u kontinuitetu“, rekala je ona.

Ona je ocenila da će prema predloženom budžetu za 2019. godinu biti uloženo šest milijardi dinara za Bezbednosno-informativnu agenciju koja će taj novac utrošiti da, prema njenim rečima, „propagira mržnju i nasilje prema svima koji drugačije misle“.

Vukadinović: Treba li nam gondola, stadion ili nešto drugo

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija kazao je da „tačno godinu dana traje opstrukcija rada i teror od strane skupštinske većine“.
„Ona maltretira opoziciju, javnost i ovaj parlament podnošenjem takozvanih fantomskih amandmana i guši raspravu o najvažnijim zakonima“, kaže Vukadinović.

On naglašava da ta vrsta opstrukcije nije viđena „nigde u svetu“.

„Mi smo mislili da će prestati s tim. Nema primera u parlamentarnom životu u svetu da se tako nešto dešava…međutim, umesto da prestanu, oni su bili sve uvereniji da su na dobrom putu, jer su po sednici ukrali 10 sati opoziciji“, naveo je Vukadinović.
I to je, kako je rekao, teško objasniti stranim sagovornicima ili institutima, jer ponavlja, to nigde ne postoji.

„I mi smo rešili da podvučemo crtu i da svi predstavnici poslaničkih grupa iskažemo protivljenje ovakvim radom u Skupštini…Pokušaćemo da na ovaj način upoznamo javnost s našim idejama – da li nam treba gondola, ili stadion, ili nam treba nešto drugo…“, kazao je Vukadinović.

Đurišić: Godinama upozoravamo na institucionalno nasilje SNS-a

Marko Đurišić iz SDS kaže dase već nekoliko godina upozorava na „verbalno i institucionalno nasilje SNS-a“.

„Upozoravamo već nekoliko godina na to da će verbalno i institucionalno nasilje SNS-a prerasti u fizičko nasilje i ove godine smo imali tragičan događaj ubistva Olivera Ivanovića, ali smo takođe imali i pre nekoliko dana pokušaj ubistva jednog od opozicionih lidera Borka Stefanovića“, kazao je Đurišić.

Kako je rekao, opozicija želi da se u parlamentugovori o tom nasilju.

„Želimo da u parlamentu, koji je jedna od osnovnih instuticija demokratije, pokušamo da govorimo i o nasilju, ali i o lošim odlukama koje se tiču ekonomske politike i budžeta, ali smo bili onemogućeni i prinuđeni smo da na ovaj način reagujemo, jer su nam ukradeni sati od rasprave“, dodao je.

Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika je rekao da se nada da ova akcija neće biti jednokratna.

„Nadamo se da će opozicija i na dalje delovati zajedno kako vratili dostojanstvo parlamentu“, rekao je.

Izvor: n1

Reklame