foto: saša stamenković
Reklame

Najbolji glumac 27.pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“ Borko Perić, najbolja predstava po izboru publike „Balkanski špijun“.

Žiri 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, Dr Miroslav Radonjić, član i Dr Nenad Novaković, član, na svojoj sednici održanoj 21.10.2018.godine doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu većinom glasova dodeli  Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

 Kako stoji u obrazloženju žirija koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija Dr Miroslav Radonjić,„U pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“ izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava. Borko Perić i ansambl predstave „Ustav Republike Hrvatske“ još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena.“

Zahvaljujući na nagradi Borko Perić je istakao da je počašćen i dirnut što je dobio nagradu. Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta „Kerembuh“ u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.
Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ većinom glasova dodeli predstavi „NAŠI DANI“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. „Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike , prosečnom ocenom 9,80 , dobila je predstava „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda . Nagradu je primio Željko Hubač , direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Zahvaljujući na nagradi Željko Hubač je podsetio da je prvo izvođenje „Balkanskog špijuna“ posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival. I u ovom trenutku , nagrada Narodnom pozorištu puno znači.

Odlukom žirija kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami „Ispovest Dimitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog. U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog „Braća Karamazovi“, ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama. Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima. 

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi „Brevrovizija“,dramske družine A ,koju je predstavio Vladimir Cvejić i predstavi „Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića“teatra „Moruzgva“ iz Zagreba, a u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.
U čast nagrađenih nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koji čine dve profesionalne trupe. Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan, a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa., U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim istrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.

Svečanosti dodele nagrada predhodila je promocija knjige „ Četiri ludila“ Miloša Latinovića o kojoj je govorio Dr Miroslav Miki Radonjić.