foto: novosti.rs

Završena su klinička ispitivanja vakcine ruskog Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor” protiv virusa korona, saopštila je danas direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor Ana Popova, preneo je Sputnjik.

„Klinička ispitivanja završena su u Vektoru bukvalno danas. Klinička ispitivanja vakcine nastavljaju se u Institutu za vakcinu ‘Čumakov’”, precizirala je ona.

Popova je dodala da virus korona veoma sporo mutira i da trenutno naučnici u svetu nisu primetili značajne promene ovog virusa.

Ona je objasnila da pojam „značajne promene” predstavlja one promene koje mogu da utiču na dalji razvoj epidemiološkog procesa.

„Počeo je da se širi brže ili je počeo da izaziva tešku kliničku sliku – ne. Naučnici ne vide takve promene virusa”, dodala je ona i istakla da su sve vakcine protiv virusa korona koje se razvijaju u Rusiji stvorene na različitim platformama.

„Ovo je vrlo dobro, jer su to vakcine sa malo drugačijim načinom dejstva na organizam i, naravno, imaće različitu reaktogenost i koristiće potpuno različite tehnološke platforme za proizvodnju. Nećemo biti ograničeni u količini koju možemo da proizvedemo”, napomenula je Popova.

Polovinom septembra je objavljeno da je završena prva faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona centra „Vektor” i da je dokazano da je vakcina potpuno bezbedna.

Izvor: Danas