Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Zaječaru je završena 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana“ koja je okupila oko 50 polaznika i 31 predavača i iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske,Hrvatske, Nemačke i Italije.

Direktor škole prof dr Milenko Bodin prijatno je iznenađen velikim interesovanjem učesnika, i to ne samo filozofske struke , već i pripadnika drugih intelektualnih struka koje je privukla tema ovogodišnje filozofske škole – “Bezbednost i sloboda”.

Oni su doprineli da se ova tema u Zaječaru osvetli i da se pojave najkvalitetnija mišljenja o ovim ključnim problemima ne samo društva u Srbiji, već i u Evropi i svetu.

Među eminentnim predavačima u školi bio je i profesor filozofije Stefan Zorgner koji predaje na Univerzitetima u Rimu i Berlinu. On ističe da je uživao u radu filozofske škole i da je sreo mnoge kolege sa Balkana, sa kojima se i ranije susretao, sa kojima deli ista interesovanja.

Što se tiče teme skupa, dobro je što su tu bili zastupnici i analitičke i kontinentalne filozofije što je doprinelo donošenju kvalitetnijih zaključaka.

Organizatori filozofske škole su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame