Foto: Freepik

Investiranje u nekretnine se čini kao najrazumnija finansijska odluka. Umesto da novac miruje i postepeno gubi vrednost, ulaganje u nekretnine pruža stabilnost i potencijal za povećanje vrednosti kapitala. 

To je konzervativan pristup štednji koji se pokazao delotvornim kroz vreme, pružajući zaštitu od ekonomskih turbulencija.

Međutim, kao što je slučaj sa većinom sigurnih investicija, stopa rasta može biti ograničena. Ipak, stabilnost je najbitnija. 

Perspektive ulaganja u nekretnine

Kada je reč o profitabilnosti nekretnina i gde uložiti sredstva, nedvosmisleno, Beograd se ističe kao prva destinacija. Pored srpske prestonice, univerzitetski gradovi poput Kragujevca gde je prodaja stanova Kragujevac, ali i prodaja kuća Kragujevac veoma aktivna, često pružaju dobre prilike za ulaganje, budući da postoji stalna potražnja za stanovima među studenatima i zaposlenima.

Premda su prethodne dve godine bile turbulentne na srpskom tržištu nekretnina, što je dovelo do skokova cena i stagnacije u prometu nekretnina, trenutni pejzaž izgleda prilično stabilno. I mada se ne očekuje značajan pad cena, postoji mogućnost za takav scenario, posebno u područjima gde su cene kvadratnog metra između 5.000 i 8.000 evra. S druge strane, za nekretnine čije su cene prosečne ili niže, ne očekuju se značajne promene.

Ove projekcije zasnovane su na trenutnim parametrima, uz pretpostavku da neće doći do neočekivanih globalnih događaja. 

Ono što je sigurno jeste da nekretnina postaje zaista vredna kada generiše prihode iznad samog čuvanja kapitala, na primer kroz izdavanje stanova Kragujevac ili bilo kog drugog većeg grada u Srbiji. Idealno, nekretnina bi trebalo da nekretnina donosi više od samog troška održavanja, omogućavajući vlasniku da ostvari profit. 

Stoga, ulaganje u nekretnine treba posmatrati kao dugoročnu strategiju koja može pružiti stabilnost i finansijsku sigurnost, posebno kada se pravilno planira i upravlja.

Trendovi u cenama nekretnina

Dinamika cena nekretnina u Srbiji je šarolika, reflektujući različite karakteristike i potražnju na tržištu nekretnina širom zemlje. Beograd, kao centralna tačka i ekonomski epicentar, prednjači sa visokim cenama nekretnina. 

U ovom gradu prosečna cena kvadrata u starogradnji iznosi oko 2.600 evra, što odražava jaku tražnju i ograničenu ponudu u urbanim delovima grada. Ipak, postoji i nova gradnja koja nudi nešto povoljnije opcije, sa cenama od oko 2.500 evra po kvadratu, privlačeći one koji traže modernije stanove ili investicione prilike.

Na jugu Srbije, grad Niš pokazuje sve veću privlačnost za kupce nekretnina. Sa prosečnom cenom kvadrata od 1.750 evra u novogradnji, Niš postaje sve popularnije mesto za stanovanje, posebno za one koji traže povoljnije opcije u odnosu na Beograd. Kragujevac, kao jedan od većih gradova u Srbiji, nudi stanove u naseljima bliže centru grada od 1.000 do 1.600 evra po kvadratu.

Sa druge strane, na severu zemlje, Subotica zadržava stabilnost u cenama, sa prosečnom cenom od oko 1.200 evra po kvadratu u starogradnji.  

Povratak kreditnih kupaca: Oživljavanje tržišta nekretnina u Srbiji

Dostupnost kredita takođe ima značajnu ulogu u podsticanju ulaganja u nekretnine. U prvom tromesečju 2024. godine primećen je rast interesovanja za stambene kredite u Srbiji, što je pozitivan znak za tržište nekretnina. 

Nakon perioda stagnacije, potrošači su pokazali veću spremnost za podizanje kredita za kupovinu nekretnina. Stručnjaci smatraju da je povratak kreditnih kupaca dobar signal za domaću ekonomiju.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, broj otplaćenih stambenih i kredita za adaptaciju do kraja aprila porastao je na 157.622, što je za oko 5.000 više nego u januaru. Ovo ukazuje na promenu trenda na tržištu koje je duže vreme bilo u stagnaciji, s obzirom na to da je u januaru otplaćeno manje kredita nego krajem 2023. godine.

Iako broj novih kreditnih kupaca nije značajan, njihovo prisustvo na tržištu je primetno, posebno tokom prolećnih meseci kada se aktivnost na tržištu nekretnina obično povećava nakon zimske pauze.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je od početka godine odobreno više stambenih kredita u vrednosti četiri milijarde dinara, što dodatno potvrđuje trend rasta potražnje. Međutim, cena kredita zavisi od troškova kapitala koje banke koriste za plasiranje kredita, te će eventualno pojeftinjenje kapitala rezultirati povoljnijim uslovima kreditiranja.

Zaključak

Investiranje u nekretnine je pametna odluka jer pruža stabilnost i dugoročni rast kapitala. Iako može biti ograničen rast vrednosti, nekretnine nude zaštitu od ekonomskih turbulencija. Beograd je glavno tržište, dok Niš i Kragujevac nude povoljnije opcije.

Povećana dostupnost kredita dodatno podstiče ulaganja, čineći nekretnine pristupačnijim. 

Kao dugoročna strategija, nekretnine nude određenu stabilnost, omogućavajući vlasnicima da ostvare značajan povrat na uloženi kapital i dodatne prihode kroz izdavanje.

Reklame