Foto: Cuvari vatre prinscreen

Pripadnici Žandarmerije na platou ispred Skupštine Srbije razdvojili su „živim zidom“ dve grupe građana koji su došli da pruže podršku sa jedne strane poslanicima SNS, a s druge strane lideru Dveri Bošku Obradoviću koji od juče štrajkuju glađu na stepenicama parlamenta. Nakon jednoipočasovnog skandiranja u gotovo navijačkoj atmosferi, poslanik Aleksandar Martinović je najavio da Sandra Božić prekida štrajk glađu posle apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da će on o prekidu razmisliti, piše Insajder.

Boško Obradović je najavio da nastavlja štrajk glađu.

Tokom okupljanja s jedne strane čuli su se uzvici „Aco Srbine“, ali i pogrdni uzvici namenjeni Bošku Obradoviću i Draganu Đilasu. Ta grupa je imala i veliku sliku predsednika Srbije Alekandra Vučića s kineskim predsednikom Si Đipingom.

Kako javljaju reporteri Insajdera, tokom skupa je došlo do incidenta u pomešanoj grupi. Nakon kraćeg koškanja Žandarmerija je intervenisala i razdvojila ljude.

Grupu koja podržava Boška Obradovića okružili su pripadnici Žandarmerije.

Martinović se u izjavi novinarima zahvalio, kako je rekao, spontano okupljenim građanima i pozvao Sandru Božić da posluša poziv predsednika Srbije da odustane od štrajka glađu.

„Što se mene tiče, nisam još odlučio da li ću da prekinem štrajk glađu. Odluka je teška zato što nismo došli da pravimo perfromans nego smo došli da se borimo za to da tužilaštvo konačno počne da reaguje na fašističke ispade Dragana Đilasa, Boška Obradovića i njihovih batinaša. Dakle, moja koleginica će da prekine štrajk glađu, ja ću da ostanem“, rekao je Martinović.

Nakon toga, grupa koja je davala podršku poslanicima SNS je počela da se razilazi.

Na okupljanje je preko društvenih mreža pozvalo Udruženje za zaštitu mladih, isto ono koje je tokom vanrednog stanja pozivalo građane da se oglase u 20.30.

S druge strane, među onima koji podržavaju Boška Obradovića bili su Dragan Đilas, Borko Stefanović, Marko Bastać, Sergej Trifunović…

Lider Dveri je u jednom momentu tokom skupa uzeo zastavu Srbije i njome mahao sa stepeništa ispred ulaza u parlament.

On je po završetku okupljanja rekao da vladajuća stranka nije razumela njegovu centralnu poruku – da podele u društvu ne mogu da se reše tako što ćemo dalje ići u eskalaciju sukoba.

„Onog trentuka kada je došla Žanrarmerija i napravila koridor između dve grupe građana, shvatio sam da je to slika podeljene Srbije zbog koje sam počeo štrajk i koja vodi u atmosferu građanskog rata. Nijedna vlast na svetu nije štrajkovala protiv opozicije. Niko nije očekivao miting koji je posvećen opoziciji. Ja lično pre svega nisam tražio ni od koga da dođe“, rekao je on.

Na pitanje da li nastavlja štrajk glađu odgovorio je potvrdno.

Ponovo je zatražio sedanje za pregovarački sto vlasti i opozicije i odlaganje izbora za šest meseci.

„Ako Aleksandar Vučić ima toliko ubedljivu većinu, šta je problem da se odlože“, upitao je Obradović.

Na pitanje koji je bio smisao pokazivanja srpske zastave građanima koji skandiraju protiv njega, rekao je da „je to bio pokušaj da razgovaramo normalno“.

Istovremeno, u 20 časova predsednik Srbije Aleksandar  Vučić je u vanrednom obraćanjupozvao poslanike da prekinu štrajk glađu.

Ispred Skupštine glađu strajkuje s jedne strane poslanik Dveri Boško Obradović tražeći odlaganje izbora, dok poslanici SNS Sandra Božić i Aleksandar Martinović na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo kako tvrde nepostupanjem tužilaštva na napad Boška Obradovića na poslanike i ministre na stepenicama parlamenta prošlog petka.

Izvor: Insajder

Reklame