Foto: pixabay /ilustracija

Iako Perseidi nisu najbrojniji, ipak su najpopularnija meteorska kiša i svake godine milioni ljudi širom sveta uživaju u ovom nebeskom spektaklu.

Svake godine između 25. jula i 18. avgusta Perseidi priređuju nebeski spektakl u kome uživaju milioni širom sveta.

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja je otkrivena daleke 1862. godine. Naša planeta na svom putu oko Sunca svake godine prolazi kroz ove ostatke koji ostavljaju svoje tragove u Zemljinoj atmosferi.

Vrhunac meteorske kiše očekuje se u noći između 12. i 13. avgusta, kada se na nebu može očekivati između 80 i 100 meteora.

Ove godine će Mesec praviti probleme tokom posmatranja Perseida u vreme maksimuma i mnoge manje sjajne meteore nećemo videti jer ćeh mesečina prekriti svojim sjajem.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako imate mogućnosti noć provedete na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaćete u meteorskoj kiši.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.