Foto: Pixabay / ilustracija

Grad Zaječar u ovoj godini iz budžeta će izdvojiti 9.943.797,60 dinara za potrebe izgradnje sistema video nadzora. Ugovor zaključen minule sedmice sa firmom „Macchina Security“ iz Beograda, koja je bila jedini ponuđač.

Minule sedmice doneta je odluka o dodeli ugovora kojom je posao nabavke i izgradnje sistema video nadzora u Zaječaru dodeljen firmi „Macchina Security“ doo iz Beograda.

Iz budžeta grada Zaječara biće izdvojeno 9.943.797,60 dinara za potrebe izgradnje sistema video nadzora.

Javna nabavka raspisana je na osnovu godišnjeg plana javnih nabavki Grada Zaječara.

Cilj izgradnje sistema video nadzora je povećanje bezbednosti kroz smanjenje stope kriminaliteta i broja saobraćajnih prekršaja, ali i pronalaženje počinitelja krivičnih dela i prekršaja, odnosno nestalih lica i lica koja raspolažu informacijama od značaja za istragu.

Postojeći sistem video nadzora aktivan je skoro već godinu dana.

Saobraćajni incident koji se krajem januara meseca ove godine odigrao u ulici Generala Gambete pristupa javnom video nadzoru naveo je mnoge da se zapitaju u kojoj meri je njihova privatnost ugrožena eventualnom (zlo)upotrebom sistema javnog video nadzora.

Početkom februara ove godine uputili smo Policijskoj upravi Zaječar zahtev da nam dostavi informaciju o tome kako se rad sistema nadzora u proteklim mesecima odrazio na stopu kriminaliteta i broj prekršaja, ali odgovor do dana današnjeg nismo dobili.

 

Reklame