Pravoslavni Romi širom sveta, danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili Tetka Bibija. Praznik su obeležili i zaječarski Romi.

Bibijako Đive, ili Tetkin dan, posvećen je zaštitnici romske dece. Bogat ovogodišnji program počeo je na Gradskom trgu u Zaječaru nastupom trubača i članova Folklorne sekcije Društva Roma „Jovica Joca Mihailović“.

foto: Glas Zaječara

Ovogodišnji kolačar je Zoran Ilić.

Zoran Ilić – kolačar

„Ovo je naš tradicionalni praznik koji svi volimo. Zaboravljamo na sve naše probleme i krećemo u nove pobede. Uveče tradicionalno organizujemo naš Bal Roma, koji će ove godine biti bolji i drugačiji od prethodnih“ rekao je Ilić za Glas Zaječara.

Nakon okupljanja na skveru, učesnici su kod rodnog drveta pored gradskog bazena upalili sveće i pomolili se za svoje najmlađe.

Miljan Rašić predsednik Udruženja Roma Zaječar istakao je da je praznik namenjen najmlađima i da baš zato danas treba zaboraviti na sve nesuglasice.

foto: Glas Zaječara Miljan Rašić – predsednik Udruženja Roma Zaječar

„Hvala dragom bogu, hvala današnjem danu i našoj tetki Bibiji, uspeli smo i danas da se skupimo na jedan radostan praznik, na jedan veliki dan za nas. To je naša tradicionalna slava Bibijako Đive, koju mi sa radošću svake godine obeležavamo i ovaj praznik za nas ima posebno značenje, jer je po predanju Bibija u vreme malarije i kolere svojim biljima lečila decu i baš zato na ovaj veseli dan treba zaboraviti sve probleme i sve nesuglasice.“ rekao je Rašić.

Na pitanje novinara Glasa Zaječara: Šta misli o tome što projekat našeg portala „Vesti na romskom jeziku“ nije prošao na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja u Zaječaru? Rašić je rekao da ne zna zašto projekat nije prošao, ali da je bilo koji vid doprinosa romskoj zajednici dobrodošao.

„Integracija kulture i sve ono što ima veze sa Romima jeste jako bitno, kao i sam jezik i obaveštavanje na romskom jeziku. Ministarstvo kulture Republike Srbije svake godine raspisuje jako lepe konkurse i treba uzeti u obzir i te izvore finansiranja. Naravno postoji konkurs i grada Zaječara, ali ja svarno ne mogu da odgovorim na to šta je dovelo do toga da se projekat kojim ste vi konkurisali ne odobri, ali siguran sam da svaki vid doprinosa romskoj zajednici bi bio od velike koristi.“ istakao je Rašić.

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću.

Reklame