Veliko uzbuđenje danas je vladalo na platou ispred Tehničke škole u Zaječaru – sa velikim nestrpljenjem očekivalo se uspostavljanje radio veze sa posadom Međunarodne svemirske stanice.

Priprema za ovaj kontakt trajala je dugo – zahtev za je poslat još prošle godine, a onda je usledio čitav niz formalnosti: ugovaranje termina za ostvarivanje kontakta, testiranje opreme, priprema za uspostavljanje radio veze, i što je veoma važno: priprema pitanja.

Jedan od učenika koji su bili u prilici da razgovaraju sa članovima posade Međunarodne svemirske stanice je i mladi Luka Nikolić, koji je bio veoma uzbuđen:

Luka Nikolić: Pitao je astronaute da li se bave sportom

Ja sam astronaute pitao da li se bave sportnom na stanici. Odgovorili su mi da se bave onoliko koliko im to prostor u kome su dopušta. Veoma sam uzbuđen i radostan.

Mladi Nikola Petrović zbog tehničkih problema nije dobio odgovor na svoje pitanje, ali ipak uzbuđenje nije bilo ništa manje:

Petrović Nikola: Danas je veliki dan za radio amatere

Nažalost, ja sam pitanje postavio, ali nisam dobio odgovor zbog tehničkih smetnji. I to se ponekad dešava. Veoma sam uzbuđen zbog kontakta koji je ostvaren.“

Sofija Nikolić je ponosna što je imala priliku da bude deo stvaranja istorije:

Sofija Nikolić: Zanimalo me je koliko dugo spavaju astronauti

„Ja sam pitala astronaute koliko dugo spavaju. Veoma sam uzbuđena što sam imala priliku da danas budem ovde i da ostvarim kontakt sa posadom Međunarodne svemirske stanice.“

Predsednik Radio kluba Timok – YU1ACR, Dragan Manojlović, na ideju da putem radio veze ostvari kontakt sa posadom Međunarodne stanice došao je u saradnji sa svojim kolegama iz Podgorice:

Dragan Manojlović: Ovo je veliki događaj za naš grad i radio – amatere uopšte

„Ideju su mi dale moje kolege iz Podgorice. Oni su već ostvarivali kontakt sa posadom Međunarodne svemirske stanice. Preko njih smo uspostavili kontakt, došli do procedura i zahtev smo podneli početkom školse godine – još u septembru, oktobru. Nakon toga je usledilo dogovaranje oko termina, priprema opreme, priprema za uspostavljanje radio veze. Verujem da su događaji ovakvog tipa od velikog značaja za mlade – jer to je način da se zainteresuju za naš hobi, da steknu nova znanja. Ovo je veoma značajan događaj za naš grad, ali i za radio amatere Srbije uopšte.“