Pre nekoliko dana, vest o objavi na društvenim mrežama, koja se tiče izgradnje zaječarskog metroa, izazvala je brojne reakcije i komentare. Ovim povodom su se oglasili iz Zaječarske inicijative, „preuzeli odgovornost“ za nacrt metro linija i istakli da iza nje stoji svesna namera ove organizacije da se Zaječarci i Zaječarke na šaljiv način animiraju, kako bi se u što većem broju odazvali pozivu u okviru novog Programa – Komšije u akciji: Heroji Zaječara, kroz koji se podržavaju komšije da rade na unapređenju svojih naselja.

„Nismo želeli da sugrađane pozivamo da se prijave za učešće u programu, suvoparnim ’učestvujte u akciji za naš grad’ saopštenjem. Kada smo pobrojali gradska naselja čije žitelje želimo da podržimo u akcijama sređivanja njihovih komšiluka, spisak tih naselja je neodoljivo asocirao na stanice metro linija. Tako nam se javila ideja o famoznom (i fantomskom) Zaječarskom metrou” – poručuju iz Zaječarske inicijative.

Znamo da Zaječarcima humor nije stran, tako da je velliki broj reakcija i odgovora bio vrlo duhovit, ali sa druge strane, obilje senzacionalističkih vesti i lažnih obećanja, kojima smo svakodnevno izloženi, ovu vest je učinilo nešto uverljivijom, pa je i jedan (manji) broj građana zaista poverovao da će se podzemnom železnicom “od Gnjilaka do Muljaka putovati samo pet minuta”.

Nažalost, mali su izgledi da se gradska naselja povežu metroom nalik na moskovski ili bečki, ali ono na šta žele da ukažu iz Zaječarske inicijative je da ako svako u svom komšiluku uradi ono što može, ma koliko to delovalo malo i beznačajno – grad može postepeno da se načini boljim mestom za život svih nas:

“Ideja iza ovog poziva je da kvalitet života u našem gradu, pre svega od nas samih zavisi, a ukoliko se otrgnemo apatije, udružimo i angažujemo – možemo da budemo heroji svojih ulica, sokaka, naselja i konačno – celokupnog grada. I to je poenta programa Heroji Zaječara”.

Ovo je inače još jedan u nizu programa donacija Zaječarske inicijative, koja je u prethodnih 12 godina podržala preko 170 projekata grupa građana i organizacija iz Timočke krajine u ukupnom iznosu od 250.000 dolara i time postala najveći donator u zemlji koji radi na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.

Zaječarska inicijativa ovom prilikom poziva meštane Avnoja, Podliva, Brestaka, Kotlujevca, Višnjara, Vlaške Male, Oskoruše, Centra, Belog Brega, Dva Brata, Pišure, Šljivara, Izvorskog Puta, Popove Plaže, Muljaka, Gojkove Jaruge i svih drugih znanih i neznanih zaječarskih naselja da se prijave za učešće u ovom programu, pokušaju da svoja naselja učine boljim i ugodnijim za život, i time ih upišu na mapu nekog budućeg i lepšeg Zaječara. Svaku ideju koja bude odobrena na konkursu Komšije u akciji: Heroji Zaječara, biće podržana sredstvima u iznosu do 90.000 dinara!

„Za sredstva mogu da konkurišu samo komšike i komšije – važno je da ih je više od 10 i da dolaze iz istog naselja. Nije potrebno da imaju bilo kakvo registrovano udruženje“ – kažu u Zaječarskoj inicijativi.

Osnovna svrha ovog programa jeste isključivo da okupi ljude koji žive u istom naselju i omogući im da zajedno urade nešto dobro za svoje okruženje – dakle , komšije mogu da bude veoma kreativne. Jedini uslov jeste da projekat uključuje direktno angažovanje komšija, a ne da se svodi isključivo na kupovinu robe (npr. da se samo nabavi mobilijar) ili nabavku usluga (npr. da se plati preduzimač da nešto uradi). Kroz program se ne podržava investiciono održavanje zgrada. Ukoliko projekat bude odobren i ukoliko podrazumeva bilo kakve intervencije u javnom prostoru, on mora da bude u skladu sa važećim urbanističkim planovima grada. Takođe, sredstvima iz budžeta se ne mogu plaćati honorari i alkohol. Pri odlučivanju, prednost će imati projekti koji donose korist celom naselju, odnosno što većem broju građana, koji aktivno uključuju što više komšija i komšika i koji podrazumevaju doprinos grupe koja konkuriše u naturi ili u novčanim sredstvima. Komšije mogu da konkurišu tako što će direktno popuniti kratak on-line formular na adresi prijava.zainicijativa.org ili tako što će isti formular preuzeti sa adrese forma.zainicijativa.org, popuniti ga i poslati na mejl heroji@zainicijativa.org.

Rok za završetak Zaječarskog metroa, dakle, ne postoji, ali je zato rok za prijavu u okviru programa Komšije u akciji: Heroji Zaječara, 4. 9. 2020.