foto: fira.rs

Zaječarska hirurgija je ove godine je aplicirala projektom za uvođenje novih tehnologija i procedura kod Miinistartsva zdravlja. Odgovor je bio pozitivan, i ovo je istorisjki trenutak za zdravstvo u Zaječaru , kada je stigla oprema vredna 12 miliona dinara, koja podrazumeva kompletan laparoskopski stub sa naprednom tehnologijom, koja omogućava automatsko čišćenje prostora u samom trbuhu i kopmletan instrumentarijum koji je potreban da podrži ovu vrstu operacije, istakla je doktorka Tatjana Milaćević, načelnica operacionog bloka u Zdravstvenom centru Zaječar. Pre par nedelja stigao je i ultrazvučni nož koji je vredan oko million dinara, koji je zaječarska hirurgija takođe dobila od Ministarstva zdravlja.

“20. marta ove godine urađena je prva operacija debelog creva laparaskopskim pristupom. Radilo se o malignoj bolesti, tačnije karcinomu leve polovine debelog creva. Nakon operacije, pacijent se brzo oporavio, i nakon četvrtog postoperativnog dana, napustio je hospitalno lečenje. U aprilu ove godine organizovana je hiruška sekcija hirurga Srbije , gde je centralna tema bila laparoskopski pristup u lečenju bolesti u abdomenu, sa akcentom na kolorektalnu patologiju, bolesti debelog creva. Tada su urađenje još dve procedure, nakon čega su usledile još nekoliko. Do sada je to sve rađeno na pozajmljenoj opremi i instrumentima koju je ekipa hirurgije koja pomaže i edukuje donosila iz Beograda, sa ekipom inžinjera i ostalih stručnjaka iz ove oblasti”, istakla je doktorka Tatjana Milaćević, načelnica operacionog bloka u Zdravstvenom centru Zaječar.

Zdravstveni centar Zaječar je deo Nacionalnog programa u oblasti laparoskopske kolorektalne hirurgije, te će biti i centar za ovu vrstu procedure u istočnoj Srbiji.

“U Zdravstvenom centru Zaječar godišnje se obavi oko 40 procedura na debelom crevu “, naglasila je doktorka Milaćević.

Zaječarska bolnica ima dugogodišnje iskustvo u lečenju raznih procesa u trbuhu.

Izvor: fira.rs