foto: fira.rs

Na Trgu oslobodjenja u Zaječaru održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovao Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Zaječar. Ova akcija u okviru letnje kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi organizuje se četrnaestu godinu zaredom, podsećaju organizatori.

„Tokom letnjih meseci zbog ekstremno visokih temperatura broj dobrovoljnih davalaca znatno je smanjen. Nestašice krvi su zato tokom leta češće, jer između ostalog i ljudi nisu u gradu i rezerve krvi se smanjuju i zato mi je drago što se odazvao ovoliki broj Zaječaraca i pokazao svoju humanost,” istakao je volonter zaječarskog CK Nikola Pavlović.

“Ovu akciju su organizovali Institut za transfuziju krvi Srbije i zaječarski Crveni krst, a mnogo su nam pomogli volonteri. Važno je napomenuti da je CK dobio javno ovlašćenje da se bavi organizacijom, promocijom i motivacijom dobrovoljnih davalaca krvi,” istakao je Goran Subotić stručni saradnik u Institutu za transfuziju krvi Srbije. Novi Zakon o transfuzijskoj medicini koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine zabranjuje da se krv daje u bilo kom trenutku, odnosno od Nove godine građani će krv moći da daju samo tokom za to predviđenih akcija. Primenom novog Zakona o transfuzijskoj medicini namensko davanje krvi se ukida. To znači da će građani krv moći da daju samo onda kada su predviđene akcije za to, od strane organizacije Crvenog krsta.

“Ne postoje oni koji daju i oni koji primaju krv, svi smo na neki način potencijalni primaoci krvi,” istako je Subotić.

Dobrovoljne davaoce nagrađivali su brojni kafići, frizerski saloni, ali i pekare u Zaječaru, a poznati umetnik Dragan Stokić Rajački je tradicionalno slikao portrete zainteresovanih gradjana. Ova druga akcija u Zaječaru u okviru letnje kampanje je organizovana na Trgu oslobodjenja.

Izvor: fira.rs