Reklame

Obično kada je ovako beli list papira preda mnom (na ekranu kompjutera), već imam neku ideju o čemu ću da pišem. Sada imam ideju, ali razmišljam da li da to bude negativno ili pozitivno pisanije? Posao novinara je da objektivno izveštava, ukaže na neke nepravilnosti, kritikuje, ali i pohvali. Nije mu posao da širi propagandu, ali vremena se menjaju… Hajde da ne tupim, filozofiram. Ovako nekako počinje moja priča…

Moj boravak ovog proleća u Zaječaru nije mogao da prođe a da ne posetim čuvenu „Popovu plažu“. To mesto je posebno značajano za mene, jer su se moji roditelji pre 42 godine venčali u restoranu koji se nalazi baš tu, nadomak reke. Bio sam i ja na neki način na toj svadbi, imao sam tri meseca kod mame u stomaku. Sve u svemu, imam neku čudnu konekciju sa „Popovom plažom“. Međutim, nikada nikoga nisam pitao zašto se ta plaža baš tako zove? Hm, da se nije tu neki pop kupao? Ko zna, može da mi javi, da ne guglam sada, pa da ispadnem prepametan.

Elem, samim tim što postoji plaža, nekako je logično da je tu i neka reka. Timok daje posebnu draž ovom mestu, naročito kada je onako bistar i čist. Pročitao sam u lokalnim medijima da je prošle godine čišćena brana, te je valjda i to doprinelo da Zaječarci imaju „kristalno čistu“ reku. Iako je pecanje zabranjeno, ribolovaca ima. Kod nas po pravilu sve što je zabranjeno i nije, već je preporučljivo da se radi. Poznati smo po tome da rušimo i kršimo skoro sve zabrane, pa eto, kako pecaroš da odoli ribicama koje samo njega čekaju?

Kupanje nije zabranjeno, nisam primetio da ima obaveštenja. Zaječarci su rešili problem, šta će im more, imaju gde da se „praćkaju“. More nije za svakoga, posebno za nas. More košta. Debelo košta. Za tročlanu porodicu treba oko 1000 evrića (pod tim podrazumevam da stvarno odete na odmor, ljudski, a ne sa džakom krompira, konzervi i ne znam ni ja šta još od dugotrajnih namirnica). Na moru u Zaječaru ni dinar nije potreban. Nas su naučili da ne moramo da priuštimo sebi taj „luksuz“ i da odemo na more, jer nam ni zdravlje nije bitno. Uh, odoh ja daleko, neću više. Ko bude otišao na more, srećan mu put. Kao što sam već rekao, u Timoku na Popovoj plaži mogu da se oplaknu noge, malo da se poprskaju određeni ekstremiteti i to je to. To je sasvim dovoljno s obzirom da je za „dž“. Voda je tokom leta verujem topla, ja je ovog puta nisam iskusio.

Šalu na stranu, lepo je uređena zaječarska plaža. Video sam neke fotografije od pre par godina, bila je zapuštena. Čuo sam glasine da je ponovo dobila lep izgled, jer aktuelni gradonačelnik Zaječara Boško Ničić živi u blizini, pa da se pohvali… Ne znam gde živi čovek, ali podržavam svako ulepšavanje grada, bez obzira da li ga je sredio neko iz „partije“ ili nekog udruženja… Samo bih da podsetim na činjenicu da političari ne uzimaju pare iz svog džepa da bi nešto uredili, napravili itd. (uglavnom to tako ponekada predstave), već iz budžeta koji pune građani. Pa bih ja ovom prilikom da čestitam mojim zemljacima na tome kako su lepo uredili „Popovu plažu“ i sve zasluge idu njima.

S obzirom da mi je „Popova plaža“ daleko, ja ću na onu beogradsku „Adu Ciganliju“. Razlike postoje, drastične. U ovoj metroploskoj je stvarno utisak kao da ste na moru, posebno kada vam stigne račun za kiselu vodu od tri evra, ali to je neka druga priča. Odoh da se bućnem!

Miljan Paunović