U opštini Stari grad u Beogradu 30. juna je održana predstava „Radojka nema knjižicu“ o ženama žrtvama tranzicije u adaptaciji glumice nekadašnjeg Pozorišta Zoran Radmilović iz Zaječara, Selene Ristić Vitomirović, koja je istakla da je predstava bila zabranjena u Zaječaru.

„Nakon premijernog izvodjenja i još jedne reprize u maju 2017, ‘Radojka nema knjižicu’ uklonjena je tiho sa scene zaječarskog pozorišta. Do decembra upravnik Vladimir Djuričić nije nam dao nijedan slobodan termin. Osmog decembra (gradonačelnik Zaječara) Boško Ničić zatvara pozorište po drugi put (2008. godine prvi put) i ja nakon 28 godina rada ostajem bez posla“, izjavila je Risitć Vitomirović za agenciju Beta.

Ona je rekla da joj upravnik zabranjuje da igra u predstavama, zabranjuje zaposlenima da razgovaraju sa njom, kao i da joj scena te ustanove, kako je rekla, nije dozvoljena.

„Ovaj vid diskriminacije prati otvorena diskriminacija dece i mladih iz Dečijeg centra koji vodim od 2013. godine. Naime, problem se razvija paralelno na dva nivoa. Boško Ničić je 30.11.2017. podneo tužbu za iseljenje iz prostora koji su dobila tri udruženja od Grada u septembru 2013“, rekla je Ristić Vitomirović.

Dodaje da su, uz Dečiji centar, na udaru i organizacije koje pružaju podršku deci i mladima sa smetnjama u razvoju, udruženja L DOWN i RIME, sa kojima je 2016. godine organizovala „Prvi medjunarodni inkluzivni festival – Art zona za sve“ festival.

Predstava „Radojka nema knjižicu“ izvode mladi iz Dečjeg centra Zaječar, a predstava se u Beogradu izvodi u saradanji sa Rekonstrukcijom Ženski Fond.

„Radojka nema knjižicu“ predstavlja satiričan prikaz položaja žena koje su žrtve tranzicije i to je glavna poruka koju dramska grupa želi da pošalje.

„Radojka je simbol balkanskih radnica – poniženih, pretvorenih u taoce sistema, porodice, nametnutih uloga, bezočne eksploatacije i sopstvenih zabluda o nemoći, krivici, žrtvovanju i trpljenju“.

Predstava upozorava na gubitak prava radnika, a posebno radnica i na atmosferu apatije i bespomoćnosti.

Izvor: Danas

 

Reklame