Primarni cilj je sama edukacija o samom virusu i načinu prenosa a najvažnija je vakcinacija. U Zavodu za javno zdravlje “Timok” Zaječar u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti mogu se izvršiti konsultacije, savetovanje i testiranja.

 

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, bolesti jetre, obeležava se 28. jula.

S obzirom na to da se u svetu svake godine dijagnostikuje 10 miliona novih slučajeva, pokrenut je globalni projekat pod nazivom „Za svet bez hepatitisa“, s ciljem da se do 2030. godine eliminiše ovaj virus, koji je 7. uzrok smrtnosti u svetu.

Lekari podsećaju da se hepatitis B i C ne može dobiti socijalnim kontaktom sa obolelim, dakle rukovanjem, niti ako radite ili se družite sa takvom osobom. Oba virusa se prenose kontaktom sa zaraženom krvlju, odnosno, ako upotrebljavate korišćene igle i špriceve, imate nezaštićen seksualni odnos, kao i tokom porođaja sa majke na dete.

Hepatitis A koji je uz B i C najrasprostranjeniji, najmanje je opasan oblik ovog oboljenja. U narodu je poznat i kao zarazna žutica i nalazi se u stolici obolele osobe, pa je put prenosa preko prljavih ruku. Zato je za hepatitis A najvažnija mera prevencije higijena.

Hepatitis B je veoma raširen u celom svetu. Prenosi se putem krvi i krvnih produkata, seksualnim putem i putem sa majke na dete . Otuda je obavezno testiranje svih dobrovoljnih davaoca krvi, pacijenata koji se pripremaju za različite hirurške intervencije, žena kod priprema za porođaj i intravenskih uživaoca droga. Primarni cilj je sama edukacija o samom virusu i načinu prenosa a najvažnija je vakcinacija.

Hepatitis C se prenosi isključivo putem krvi.

U Zavodu za javno zdravlje “Timok” Zaječar u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti mogu se izvršiti konsultacije, savetovanje i testiranja.