Reklame

Grad Zaječar za nabavku dekorativne rasvete, kao i za nabavku materijala za izradu dekorativne rasvete u prošloj i ovoj godini iz budžeta je izdvojio ukupno 6.148.877,98 dinara ili 52028,75 evra po srednjem kursu NBS na današnji dan, o tome smo pisali OVDE.

Naše sugrađane pitali smo šta misle o novogodišnjoj rasveti, a šta su oni rekli pisali smo OVDE.

Božićna i novogodišnja rasveta i ukrasi se postavljaju radi dobrog raspoloženja tokom praznika ali u Srbiji je rasveta postala izvor beskonačne kontroverze, piše danas londonski dnevnik Gardijan, a prenosi N1.

Za razliku od Zaječara gde je rasveta postavljena „tek“ u decembru, građani Beograda su u novogodišnjim čarolijama, lampicama, i ukrasima počeli da uživaju još krajem septembra.

Za razliku od većine evropskih gradova, prazničnu rasvetu i ukrase u Srbije plaćaju poreski obveznici, tako je grad Zaječar za dve godine platio za ukrašavanje grada, 6.148.877,98 dinara.

Kao primer se navodi da vlasnici radnji u centru Londona plaćaju gradski porez kojim se pokrivaju troškovi praznične rasvete u Oksford stritu. U Rimu takvu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, dok se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Londonski dnevnik citirao je poznatog arhitektu iz Beograda koji govori u kakvom su stanju ulice u prestonici Srbije, da se bukvalno raspadaju, a da je u zimskim mesecima gradski saobraćaj u kolapsu.

„Gardijan“ navodi da su od novca potrošenih za rasvetu, moglo zaposliti 600 vozača autobusa.

U Srbiji nije problem samo u ceni praznične rasvete već i u navodnoj korupciji koja se iza nje krije, kaže dnevnik i navodi da su dokazi o tome objavljeni još 2016. na portalu Pištaljka.

Vlast u Srbiji brani se time, da novogodišnja rasveta privlači turiste, i da se na taj način od zarađenih para koje ostave turisti, pokriju troškovi rasvete i još se dobro zaradi.

Direktor asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić, ne slaže se sa tvrdnjom da rasveta utiče na dolazak turista, i u izjavi za Gardijan kaže da, koliko on zna, nijedna institucija nije uradila analizu koja bi ukazala da rasveta utiče na turizam.

Ljubica Slavković smatra da su mnogi ogorčeni zbog rasvete jer je ona šljašteći podsetnik da ljudi na vlasti smatraju da su svi ostali budale.

Izvor: „Guardian“, N1, Glas Zaječara