Foto: Gitarijada.rs

Britanski sastav “Whitesnake”, uvrstio je u svoju turneju “Flesh & Blood World tour” nastup na 53. Zaječarskoj „Gitarijadi“ , koja će biti odžana od 27-29. juna.

“Whitesnake” je osnovao Dejvid Koverdejl 1977.godine, posle raspada benda “Deep purple”.

Bend su tada pored Koverdejla, činili Ijan Pejs i Džon Lord (Deep Purple), Stiv Vej, Berni Marsden, Nil Mari, Miki Mudi, Džon Sajks, Vivijan Kembel i Ejdrijen Vanderberg.

Svojim prvim studijskim albumom “Trouble” koji je izdat oktobra 1978, napravili su veliki bum u Evropi. Izdvojili su se hitovi “The time is right for love”, “Trouble”,”Take me with you”.

Na prvom albumu se našla i pesma “Day tripper” legendarnog sastava “The Beatles”.

Velika buka digla se posle objavljivanja drugog albuma “Lovehunter” zbog kontroverznog omota koji je radio Kris Ačilios, slikar i ilustrator.

Album je snimljen u maju a objavljen u oktobru 1979.godine.

Treći album “Ready and willing” objavljen je 1980. godine. na kome su se našle pesme:  “Fool for your lovin”, “Blindman”, “Ready and willing”, “Ain’t cry no more”…

Inače pesma “Fool for your lovin” je inspirisana raspadom Koverdejlovog prvog braka, a bilo je i reči da je pesma prvobitno napisana za bluz legendu B.B.Kinga.

”Fool for your lovin” je do dana današnjeg ostala najpopularnija i najpoznatija  pesma benda “Whitesnake”.

Godinu dana kasnije (1981) objavljen je album “Come and get it” sa hitovima, “Come and get it”, “Would I lie to you”, “Hit and run” “ Don’t break my heart again”.

Jedan ogromna promena se desila 1982.godine odmah posle snimanja albuma  “Saints and sinners”, kada su bend napustili glavni gitarista Berni Madsen, bubnjar

Ijan Pejs a nekoliko meseci kasnije iz benda odlazi i klavijaturista Dzon Lord kako bi reformisao “Deep purple“.

Posle brojnih promena 1984.godine. objavljen je šesti studijski album“Slide it in”. Te godine je bend zvanično uzeo zmiju (simbol muškog polnog organa), kao zaštitni znak.

“Whitesnake” je istoimeni sedmi album objavljen 1987.godine. na kome su se našle fenomenalne balade poput “Is this love”, “Here I go again”. Album je dostigao drugo mesto na američkom Billboard-u i prodat je u preko osam miliona primeraka samo u Americi.

Nakon ovog albuma opet sledi promena, Koverdejl je otpustio sve članove osim Ejdrijena Vanderberga.

U novoj postavi snimaju album “Slip of the tongue” (1989),koji nije baš sjajno prošao iako na njemu svira Stiv Vej. Sa ovog albuma izdata su četiri single “Now you’re gone”, “The deeper the love”, “Judgement day” I “Fool for your lovin”.

Album je prodat u preko million primeraka u Americi i dostigao platinasti status.

 

Nakon toga čekalo se osam godina na novi album. “Restless heart” (1997). Ovaj album je trebalo da bude solo album David Coverdalea, ali je pritisak na izdavačku kuću prisilio da se objavi pod nazivom „David Coverdale & Whitesnake“.

Od poslednjeg albuma prošlo je 5 godina, kada je u decembru 2002.godine, Koverdejl okupio ekipu povodom turneje i obeležavanja 25 godina rada.

Naredni studijski album objavljen je 2008. godine. “Good to be bad”, nakon kojeg su krenuli na veliku svetsku turneju 23.marta na Novom Zelandu. Turneja je obuhvatala četrdeset zemalja I završila se 14.juna 2009.godine u Velikoj Britaniji.

“Forevermore” je jedanaesti studijski album a u prodaji se našao 9. marta 2011.godine. Ono što je zanimljivo za ovaj album je da je napravljeno I posebno izdanje samo za Britansko tržište, koji sadrži magazine,specijalne albume I miks pesama “Love will set you free” I akustičnu verziju pesme “Forevermore”.

“Purple album” objavljen je 29.aprila 2015.godine, najpre u Japanu, 15.maja u Evropi, 18.maja u Velikoj Britaniji i dan kasnije u Americi. Ovaj album sadrži obrade pesama grupa “Deep Purple”, “Mark III” i “Mark IV”, čiji je Koverdejl bio član. Na njemu se nalaze pesme “Burn”, “You fool no one”, “Soldier of fortune”,”Stormbringer”…

“Whitesnake” će svoj trinaesti studijski album “Flesh & blood”, objaviti u maju ove godine usred istoimene turneje, koja počinje 12 aprila. u Njujorku u Americi I završava se 5.jula u Seređu u Slovačkoj.

Whitesnake će svirati na otvaranju 53. Gitarijade.

Bend u Zaječar stiže iz Budimpešte, a posle nastavlja put u Bugarsku gde će u Plovdivu odžati concert 29 juna.

Reklame