Foto: Saša Trifunović

Zagađenje koje se registruje u Boru je iznad propisanih normi i građani imaju puno pravo da reaguju, rekao je profesor Elektrotehničkog fakulteta Slobodan Vukosavić za RTS.

On je istakao da je situacija alarmantna sa kancerogenim metaluidom arsenom koji je u određenim trenucima premašio granicu i po 300 puta.

Kako RTS prenosi, prvo su građani podneli krivičnu prijavu zbog prekomernog zagađenja protiv kompanije „Ziđin Bor koper“, ali i protiv gradonačelnika Bora. Pre nekoliko dana je sam gradonačelnik podneo krivičnu prijavu protiv iste kompanije iz istih razloga.

On je istakao da Bor nikad nije bio čist grad, kao i da je uz Pančevo jedan od centara zagađenja u Srbiji.

Ipak, kako je dodao, zagađenje je sada kulminiralo, verovatno zato, kako je ocenio, što se u rudarsko-topioničarskom bazenu intenzivirala eksploatacija i proizvodi se više, pa se i više zagađuje.

„Problem je i u tome što određene ekskurzije, jednočasovne, sumpora višestruko, čak deset puta premašuju granice. Pogotovo je alarmantna situacija s kancerogenim metaluidom arsenom, koji je neretko pre dve godine bivao po 24 puta veći od granice“, kazao je Vukosavić za RTS.

Izvor: Danas

Reklame