Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlja u koju Amerikanci hoće da investiraju, ima budućnost.

Vučić je posle potpisivanja zajedničke izjave o otvaranju kancelarije američke Medjunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu, rekao da je danas važan dan za Srbiju.

„Što se tiče dolaska DFC u Beograd, i kad ostavimo po strani simbolički značaj, tamo gde oni dodju i gde Amerikanci hoće da investiraju, tamo ima budućnosti. To su dobri signali i odlični simboli za takvu zemlju“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu posle susreta sa delegacijom iz SAD koju su predvodili izvršni direktor DFC Adam Boler i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Vučić je ocenio da Srbija od 1881. godine, kada je na ugovorni način regulisala trgovinske odnose sa SAD, nije imala ovako važnih sporazuma sa Amerikom.

„Mislim da smo odškrinuli vrata starih prijateljstava sa SAD posle sporazuma u Vašingtonu. Ti razgovori nisu bili laki, ali će Srbija ispunjavati sve obaveze iz tog sporazuma“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ideja Srbije da razvija ekonomske odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

„Želimo da imamo četiri velike slobode, slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.
To će promeniti atmosferu u regionu i unaprediti živote ljudi“, ocenio je predsednik Srbije.

Dodao je da će koristi od poslednjih sporazuma imati i srpski i albanski narod.

„Naše je da brinemo o prosperitetu ljudi, vreme je da brinemo za narod. Ovo je dobar posao i za Srbe i Albance i sve druge. To je najbolja poruka za sve ono što se danas dešava u Beogradu“, rekao je Vučić.

Dodao je da posebno želi da zahvali predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je po njegovim rečima, želeo da sasluša i čuje i da pokaže poštovanje za srpski narod i gradjana Srbije.

Vučić je dodao da je Grenel tokom razgovora pokrenuo pitanje saradnje Srbije i SAD na obnovi zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba u Beogradu koje su oštećene tokom NATO agresije 1999. godine.

Pethodno su premijerka Ana Brnabić i izvršni direktor DFC Adam Boler potpisali izjavu o otvaranju Kancelarije te razvojne korporacije u Beogradu.

Vučić: Hvatamo se za gušu metaforički ali čuvamo prijateljstvo Srbije i Amerike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Amerika i Srbija razlikuju u mnogo čemu, navodeći da „američki prijatelji govore o dve zemlje (Srbiji i Kosovu) a mi ne, ali smo spremni da razgovaramo o ekonomskom napretku, kako brže i bolje da radimo“.

„To što se mi hvatramo za gušu, metaforično govoreći, o odredjenim pitanjima, radićemo to i dalje ali ćemo da čuvamo prijateljstvo izmedju Srbije i Amerike, da ulažemo u prijateljstvo izmedju nas, da čuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Medjunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom.

On je rekao da „što se tiče politike mi razgovaramo u Briselu“, ali, kako je naglasio, mora da kaže da mu se „pristup američkog predsednika Donalda Trampa lično dopada, kao što mu se dopada način na koji je sa njim razgovarao“.

„Najslobodniji način, bez ikakvih biroktarskih prepreka, bez ikakvih ceduljčica na kojima piše šta on meni treba da kaže i ja njemu. Razgovarali smo o svemu o čemu smo hteli da razgovaramo ali na jedan drugačiji način. Mislim da je ekonomija ključ za razvoj celog regiona“, rekao je još Vučić.

Vučič je rekao da vidi strah kod političara koji bi da „žive u prošlosti, u njihovim snovima iz devedesetih godina i da nikad iz toga ne izadju“, navodeći da „misli da je uspeo da iz toga izadje“.

Govoreći o mogućem dolasku Trampa u Srbiju, Vučić je naveo da je američki predsednik „vrlo ljubazno“ prihvatio njegov poziv i da je on, kao i „svaki Srbin kad navali na nešto, ne zna da stane“.

Ističući značaj ekonomskog dela dogovorenog u Vašingtonu, Vučić je rekao da je Srbiji posebno značajan signal privatnom sektoru jer je to budućnost.

Kako je naveo, princip „dajte nam more ili pare na poklon pa ćemo da radimo samo dva meseca nije dobar ni za jednu zemlju“.

„Rad, rad i velika podrška u ekonomiji to je od ključnog značaja“, rekao je Vučić, navodeći da je ovo nova era srpsko američkih odnosa.

Izvor: Beta