Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da će mera zabrane kretanja za vreme Uskrsa trajati od petka od 17 sati do utorka do pet ujutru, koja je uvedena u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Razgovarali smo sa stručnjacima, a oni to podržavaju. Odluka će biti za pola dana. Na Veliki petak će gradjani moći da kupe sve“, kazao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.

Istakao je da će gradjanima starijim od 65 godina od sledeće nedelje biti omogućeno kretanje tri puta nedeljno za vreme trajanja „policijskog časa“.

„Ideja je da izdvojimo u tri dana osam sati za penzionere. Moramo da odvojimo osam ili šest sati i da kažemo da maksimalno mogu pola sata i do 300 metara od kuće“, rekao je Vučić.

Dodao je da će njima biti obezbedjene hirurške ili epidemiološke meske.

„Obezbedićemo masku svakom penzioneru koji je nema. A opet ćemo ih moliti da ne izlaze napolje ako ne osećaju potrebu“, naveo je on.

Kazao da će roditelji sa decom koja imaju zastoje u razvoju moći tokom bilo kog dela dana da izadju napolje, a ne samo u terminu od 18 do 20 časova kako je to zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ranije danas kazala.

Govoreći o zahtevu Sinoda Sprske pravoslavne crkve (SPC) da Vlada Srbije prekine zabranu kretanja za vernike kako bi prisustvovali liturgiji u nedelju, Vučić je rekao da je prethodne subote sa patrijarhom Irenejom sklopio dogovor drugačiji od zahteva Sinoda.

„Šta god da kažem biću razapet od dela javnosti. Jedino što mogu da garantujem je da ću još sutra pokušati da razgovaram sa patrijarhom i ljudima Sinoda. Ali, nemojte da imate sumnju, ja ću podržati lekare i život. A kakve ćemo odluke doneti ne pada nam na pamet da hapsimo vladike i sveštenstvo. Ako molbe ne urode plodom, obavestiću vas kakve su odluke“, istakao je on.

Komentarišući stanje Gerontološkog centra u Nišu, u koji je ušao korona virus zbog propusta nadležnih i zarazio više od 140 ljudi, Vučić je rekao da je krivac uhapšeni direktor te ustanove, ali i drugi, pa i deca štićenika koja su insistirala da udju i vide svoje roditelje.
Vučić: Požarevac novo žarište zaraze korona virosm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je Požarevac postao novo žarište korona virusa i dodao da je najteže stanje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije.

Vučić je rekao za Radio-televiziju Srbije da je u Svilajncu tokom noći preminulo jedno lice i da je u opštini Ćuprija i dalje najteže stanje.

On je naveo da je prvog dana posle otvaranja nove zgrade Kliničkog centra u Nišu u nju primljeno 100 pacijenata i dodao da „kada bude došlo 600 pacijenata, nema više bolnica u Nišu“.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se traži otvaranje devete i desete privremene bolnice za lečenje zaraženih tim virusom.

Vučić je naveo da je „stanje pod kontrolom“ u Kragujevcu, kao i da je „sve više pod kontrolom“ u Čačku i Kraljevu.

„Beograd je na proseku, što znači da smo uspeli odredjene rezultate da postignemo u Beogradu, ali to još nije dovoljno“, ocenio je predsednik.

Izvor: BETA