Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je izdao naredbu da se Vojska Srbije rasporedi u centre za smeštaj migranata u okolini Šida u skladu sa procenama bezbednosnih institucija i inicijativa gradjana te opštine.

On je za TV Prva rekao da se nakon otvaranja kampova, koji su bili u potpunosti zatvoreni tokom vanrednog stanja u Srbiji, dešavaju sitne kradje i neovlašćeni upadi na posede, zbog čega se gradjani osećaju nebezbedno.

Predsednik Srbije je najavio da će vojna policija tokom dana zauzeti sva tri kampa za smeštaj migranata, odnosno Šid, Principovac i Adaševce.

„To nije (prijatno) ljudima koji žive u Šidu, ali u širom kontekstu to nije preterano težak zadatak za naše jedinice“, rekao je Vučić.

Sa svim zaduživanjima nivo javnog duga ne prelazi 60 odsto

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija zadužila na medjunarodnom tržištu hartija od vrednosti „po povoljnijim uslovima nego kod Medjunarodnog monetarnog fonda, a da će sa prodajom obveznica visina javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod iznositi 57,2 odsto“.

On je za TV Prva rekao da je Srbija biti „značajno bolji od proseka evrozone“ po visini duga, a da će domaća privreda godinu završiti „u plusu“.

„Nivo javnog duga nikada neće preći 60 odsto. Ne zaboravite da Italija i Francuska imaju javni dug preko 100 odsto. I Slovenija i Hrvatska imaju višu stopu javnog duga od Srbije“, naveo je Vučić

On je dodao da je to postignuto reformom radnog zakonodavstva i merama fiskalne konsolidacije preduzetim u prethodnim godinama, kao i da će, medju zemljama na Zapadnom Balkanu, po visini prosečne plate Srbija do kraja godine biti „ubedljivo prva“.

Predstavnici Srba iz Crne Gore od Srbije očekuju podršku, Srbija će biti uz svoj narod i SPC

Predsednik Srbije Aleksandar rekao je danas posle video konferencije sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, da je čuo bojazan da „neko planira da na isti način rešava problem sa Srbima kao u nekim drugim delovima bivše Jugoslavije“, da u to ne želi da veruje, ali da je ipak zabrinut zbog takvih ocena.

On je nakon sastanka sa predstavnicima i kulturnih i političkih organizacija Srba u Crnoj Gori rekao za TV Prva da oni od Srbije očekuju podršku, a da će na sledećem sastanku, uživo, verovatno naći i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

„U jednoj rečenici, Srbija će biti uz svoj narod i SPC, poštujemo Crnu Goru kao državu, ali ćemo podržavati naš narod“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da 2020. godine treba da se održi popis u Crnoj Gori, da je po poslednjem popisu 28 odsto stanovnika Crne Gore izjašnjeno kao Srbi, a da se mnogi nisu tako deklarisali „da bi sačuvali posao i porodice“.

„Mi kroz prethodna istraživanje nismo mogli da nadjemo 15 odsto Srba, a po poslenjim istraživanju ih ima preko 20 odsto… Ono što je nas posao je da pomognemo očivanje identiteta, u skladu sa medjunarodnim i javnim pravom i evropskim tekovinama“, rekao je on.

Vučić je dodao da može da pregovara sa predsednikom Crne Gore, ali da se plaši da „drugačije razumeju pozicije države i (srpskog) naroda“.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i izjavama predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, Vučić je rekao da zvanično Skoplje nije bilo zainteresovano za očuvanje javnog i medjunarodnog prava 2009. godine, a da Pendarovski „želi da se dodvori Nemcima“.

„Kada sam išao na inauguraciju Pendarovskog, samo sam ga jedno zamolio, da obrate pažnju da o temama priznanja Kosova ne govore. A kada o tome govorite, da obratite pažnju da postoji i neko ko drugačije razmišlja od vas“, rekao je Vučić.

On je ocenio i da formulacija „bez teritorijalnih promena u regionu“ o kojoj govore EU i regionalni lideri apravo značoi da se očekuje da Srbija u celini prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Izvor: Beta

Reklame