Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da veruje u evropsku budućnost Srbije i regiona i da su „prošla vremena kada slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje“.

„Verujem da ćemo se zajedno sa našim prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost, poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo“, rekao je Vučić novinarima po dolasku na sastanak lidera Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana.

Na pitanje da li se uplašio mogućih pritisaka pred samit, on je rekao da su „prošla vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje i pritiska“.

Upitan očekuje li kritike zbog neuvodjenja sankcija Rusiji, Vučić je rekao da Srbija jeste glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama.

On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i Srbije, što, dodao je, nije slučaj sa mnogim evropskim zemljama.

Vučić je rekao da je razlog za razmišljanje o učešću na današnjem samitu bilo pitanje Severne Makedonije i Bugarske jer su neke zemlje htele da blokiraju otvaranje pregovora sa Skopljem.

„Ali, tu smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo, nadamo se dobrim zaključcima za Zapadni Balkan. Ako se desi dobro je, ako ne nema veze, mi smo opet vrlo zahvalni EU za ulaganje u naše zemlje, donacije a mi ćemo uraditi sve što možemo da se pobrinemo sami za sebe“, rekao je Vučić.

Na pitanje kako gleda na izjave predsednika i premijera Hrvatske da Srbija ne može više da sedi na dve stolice, Vučić je rekao da Srbija sedi na svojoj stolici i da nisu predsednik ili premijer Hrvatske ti koji će viditi poltiku Srbije, već njeni gradjani preko svog rukovodstva.

Vučić je takodje rekao da je Severna Makedonija bratska zemlja Srbiji i da veruje da će dve zemlje i na evropskom putu i na svim drugim biti zajedno.

Izvor: Beta

Reklame