Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je država predvidela 700 miliona evra za pomoć mikro i malim preduzećima. Kako je rekao, država će za tri meseca svakom preduzetniku isplatiti minimalac za svakog zaposlenog, piše Insajder.

„Za tri meseca, makar i ne trajala kriza tri meseca oko korone, za tri meseca platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, svakom od njihovih zaposlenih, kompletan minimalac“ , rekao je Vučić.

Kako je istakao, frizer će tako za jednog radnika od države za tri meseca dobiti  750 evra.

„Radio, ne radio mi ćemo mu ovo isplatiti. To je ono helikopter mani, padaju sa neba, jer želimo da ti preduzetnici mogu da nastave da rade, da im pokrijemo nelikvidnost. Ali na te mere mogu da računaju oni koji nisu otpustili 10 odsto radnika“ , rekao je Vučić.

Kako je dodao, i ovo ćemo da isplaćujemo ne po završetku vanrednog stanja ili krize posle tri – četiri meseca, već odmah posle dva meseca jer su nam potrebna dva meseca da vidimo da li ste otpuštali radnike ili ne.

Vučić: Odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu

Aleksandar Vučić je rekao da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit.

“Dakle da plaćate od 1. januara, da nemate krizu likvidnosti”, rekao je on.

Dodao je da je važna mera za likdvidnost i platežnu moć srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, “naročiti garantni fond” gde će država delom učestvovati u kreditiranju privrede.

“Sećate se subvencionisanih kredita kojima smo počeli da izlazimo iz krize? Dve miijarde banke moraju da tresnu u sistem. Od toga mi preuzimamo odgovornost između 480 miliona i 600 miliona, dakle to od nas računajte oko 550 miliona, da se na tome dogovorimo sa bankama. To je već milijarda i 250 miliona od države direktno da se finansiraju mali, ” rekao je Vučić.

On je rekao da će kamatna stopa za takve kredite za privredu biti između 3,56 – 3,57 na dinarska sredstva, a država će tri godine biti garant.  Dodao je da je dogovor sa bankama pri kraju jer banke prihvataju kada država stane iza takvih kredita. Važno je, kako je rekao, da država sada „ubaci“ što više novca. Kako je rekao u privredu će biti „ubačeno“ pet milijardi.

“Dodatna sredstva u privredu će biti ubačena preko kredita Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto i grejs periodom od devet do 12 meseci” , rekao je Vučić.

Prvi put će, kako je dodao, biti uvedene korporativne obveznice za velika i srednja preduzeća.

„Kompanijske obveznice, kako bi se to prevelo, će biti veoma važne za velika i srednja preduzeća. Dramatično mogu da ih podignu. Šta to znači? Mi kažemo firma bilo koja prizvodna, recimo Matijević, kaže hoćemo da podignemo proizvodnju, da imamo više krava ili svinja u narednom periodu, potrebno nam je 50 miliona evra, ali da vi garantujete, da vi kupite naše kompanijske obveznice. To su Amerikanci uvek koristili, to će sada da koristi i Evropska centralna banka, to je onaj drugi deo novčane mase koji vam proizvodi efekat štampanja para a da pare niste štampali“, objasnio je Vučić.

Mere države će omogućiti da se dramatično ojačaju preduzeća, tako da mogu da kupuju po regionu, rekao je on. Kako je dodao, država će ojačati stubove sistema.

„Telekom, EPS, Er Srbiju, nema više „stejt ejd“ i ostale priče, to je državna pomoć, tako su nam zabranjivali da uložimo više para. Mi smo smo mogli da uložimo više para, imamo slobodnih, u Er Srbiju, nisu nam dali zato što bismo time kršili konkurenciju na evropskom nivou“, rekao je Vučić.

Mere države će olakšati i poslovanje medija, posebno u manjim print medijima,  jer će država praktično pokriti minimalne plate.

Vučić: Nestorović je hteo da kaže ljudima da se ne plaše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da neće dozvoliti da napadaju lekare zbog optimističnog tona na prvoj konferenciji za novinare državnog vrha i stručnjaka u vezi sa koronavirusom. On je za TV Prva rekao da je ton možda bio optimističniji ali da je pred veliku krizu bila važna poruka ljudima da se ne plaše.

Aleksandar Vučić rekao je da ne bi imao nikakav problem da kaže da je neko pogrešio. Odgovarajući na pitanje da li je procena za Srbiju kada je reč o koronavirusu bila drugačija od onoga sa čim se sada suočavamo, a imajući u vidu optimizam na prvoj konferenciji državnog vrha i stručnjaka, Vučić kaže da je važno da se Srbija bori.

„Ja razmem vašu političku potrebu da se pokaže da je neko kriv za nešto. Ljudi obično citiriaju doktora Nestorovića, za kog mislim da je izvanredan čovek. Važno je pred veliku krizu ljudima govoriti da smo tu, da se borimo. I tada sam rekao da nas čeka ozbiljno teška kriza i na tome institiro. Doktor Nestorović je hteo da kaže nemojte da se plašite. Niko se sa time nije sprdao, ali da bio je optimističniji ton jer nemate mrtve, ali i tada smo znali da će do toga doći“, rekao je Vučić.

On kaže da je njegov ton bio u skladu sa situacijom i da je Srbija prva uvela sve neophodne mere, uključujući uvođenje vanrednog stanja.

„Neću da dozvolim da napadaju lekare, da napadaju i doktora Kona i doktora Nestorovića samo zato što su rekli da smo mi kao država uradili sve što smo mogli“, rekao je Vučić.

Podsetimo, na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije 26. februara, deset dana pre nego što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u našoj zemlji, doktor Branimir Nestorović rekao je da je to virus koji postoji na fejsbuku, da žene imaju blaže simptome zbog estrogena i da mogu slobodno u šoping u Milano.

Predsednik Vučić se takođe našalio rekavši da će se protiv koronavirusa boriti čašicom rakije.

„Ukoliko se ponašanje ne promeni uvodimo policijski čas 24 sata“

On je istakao da će „ukoliko nam se ponašanje ne promeni“ preporučiti Vladi uvođenje i zabranu izlaska 24 časa.

Na potpitanje šta znači to ako nam se ponašanje ne promeni, Vučić je rekao dovoljno je bilo juče da izađete bilo gde.

„Ako budemo uveli 24časovnu zabranu ona će biti najstroža. To znači da nema života na ulici. Ne ide se u prodavnicu. Kako penzioneri ne idu sad, ne idu ni ostali“ , rekao je Vučić.

Rekao je i da je 9 vojnika zaraženo koronavirusom, dok je njih 642 pod izolacijom.

Govoreći o medicinskoj opremi, Vučić je rekao da je samo za zdravstvo dnevno potrebno 90 hiljada maski dok je za policiju potrebno 40 hiljada maski. Kako je najavio, 15 miliona maski dobile su apoteke u prethodnom periodu, a još 15 miliona stižu uskoro. Kako je istakao, država je do sada za nabavku medicinske opreme, respiratora i bolnice izdvojila 120 miliona evra.

Kako je istakao, u Vojvodini imamo 161 slobodan respirator dok je u Beogradu, koje je jedno od najvećih žarišta, to u ovom trenutku 320 slobodnih.

Kako je najavio, vanredno stanje će biti ukinuto kada zaraza koronavirusom bude pod kontrolom.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano novih 82 slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj obolelih popeo na 741.

U Kliničkom centru Vojvodine danas je preminuo još jedan pacijent, dok je u Kliničko-bolničkom centru Dragiša Mišović preminulo još dva pacijenta. Nulti pacijent je izlečen. U Srbiji je do sada 13 osoba preminulo od posledica zaraze.

Izvor: Insajder 

Reklame