Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu najverovatnije biti 3. i 4. septembra, zato što „postoje naznake“ da će „u slučaju da se desi nešto važno“, na sastanak doći i predsednik SAD Donald Tramp.

„Pregovore o svim ključnim pitanjima o normalizaciji, ne o priznanju, vodimo pod okriljem Brisela, a ovo mora da bude nešto drugo“, rekao je Vučić na TV Prva.

On je konstatovao da će svi platiti veliku cenu kao posledicu pandemije koronavirusa, a na pitanje koju će cenu platiti Srbija i brine li ga kako će izgledati jesen, odgovorio je:

“Najviše me brine ono što će biti tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje u Vašingtonu rekao je da je očekuje da će biti teško.

“Albanci neće da pričaju o ekonomiji. Za nas nije problem da pričamo o bilo čemu ali da nam ponudite priznajte Kosovo, a imaćete podršku za evropske integracije – ne može. Poštujemo to ali ajde izađite sa nečim šta je ozbiljnije”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Ričard Grenel imao dobre ideje dodajući da misli da “Tramp ima bolju politiku prema Srbiju nego ljudi iz Klintonove administracije”.

Podsetio je da pregovore o normalizaciji Srbija vodi pod okriljem Brisela.

Na pitanje da je očigledno se i Brisel I Vašington sada bore da reše problem Kosova I da li tu male države poput Srbije mogu stradati, Vučić je rekao uvek mali stradaju.

“Zato se trudim da nikoga od njih ne naljutimo ali kada vas zovu u Belu kuću ne odbijate poziv. Ako vas neko zove i u Brisel a vi odbijete, to bi isto bilo neodgovorno i štetno za našu zemlju”, dodao je Vučić.

Dodao je i da očekuje da će i Vašington i Brisel nastaviti sa pritiscma da umanji saradnju sa drugim spoljnopolitičkim akterima, „sa Rusijom sve manje, više sa Kinom“.

Povodom očekivanog formiranja Vlade Srbije, o čemu se pregovara sa Socijalističkom partijom Srbije i sa Srpskim patriotskim savezom (SPAS), Vučić je rekao da „ima dobre odnose i sa jednima i sa drugima“ i da će uskoro biti doneta odluka o novoj vladi.

Vučić: Pomoć dobijaju i hoteli u manjim mestima, probleme imaju lokalne vlasti, NSZ, RFZO

Aleksandar Vučić rekao je da će bespovratnu pomoć gradskim hotelima od 500 evra po krevetu uskoro dobiti i „hoteli u manjim mestima“.

„(Beogradski hotel) ‘Kraun plaza’ ima 400 ili 500 kreveta, to je oko 350 hiljada evra. Pretpostavljam da su njihovi gubici nešto veći. Nema potrebe da to radimo s banjama ili planinskim centrima, obzirom da je njima poseta uvećana“, rekao je Vučić TV Prva.

Onje izeo da ga zabrinjava stanje u pojedinim lokalnim samoupravama, poput Kragujevca, koje će zbog manjih prihoda morati da preispitaju rashode.

Iako je rekao da Beograd nema tih problema, ocenio da je „strahovito (ekonomski) jak“, ali da će i glavni grad morati da planira smanjenje deficita.

Rekao je da je Srbiji najmanje porastao javni dug u Evropi, navodeći primere Francuske i Španije i država regiona, a i da će Srbija imati bolje rezultate od „skoro svih evropskih zemalja“.

Verovatno će biti problema u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje zbog manje naplate poreza, dodao je.

Izvor: Beta, Insajder

Reklame