Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara
Reklame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakvu sumnju da je odluka Crne Gore da njene granice od 1. juna ne budu otvorene za državljanje Srbije, politička odluka.

Odgovarajući na pitanja novinara danas u Smederevskoj Palanci, gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca južnokorejske fabrike za proizvodnju auto delova „Kjungšin Kejbl“, Vučić je kazao da Srbija neće donositi odluku o zaustavljanju državljana Crne Gore na svojim granicama.

„Držaćemo granice otvorenim jer mislimo da je to u evropskom ali i srpskom duhu, u duhu dobrih i prijateljskih odnosa. Ne zaboravite da bismo zatvaranjem granice kažnjavali i 30 odsto Srba koji tamo žive, a ne želimo da kažnjavamo ni druge koji žive u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

On je upitao kako je Podgorica odlučila da otvori granice za državljane Nemačke ako to zemlja kako je rekao, „ima 30 puta više mrtvih od Srbije, a ko zna koliko više zaraženih korona virusom“.

„Kako mogu Austrija i Slovenija da budu na toj listi kad svi proporcionalno imaju veći broj mrtvih nego Srbija? Najbolje da nikog ne testiramo kao mnogi u regionu“, kazao je Vučić.

Naveo je da je uveren da će Podgorica promeniti tu odluku jer će to, kako je ocenio, zahtevati njihovi interesi.

„Siguran sam da će tražiti Lajbnicov dovoljan razlog da promene tu odluku“, kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da Srbija nema nikog bližeg od Crne Gore ali da to ne znači da se slaže sa politikom vlasti u Podgorici.

„To su naša braća, ma koje vere i nacije da su. Svi gradjani Crne Gore su dobrodošli u Srbiju i nemamo nikakav problem s tim. Nikakva ograničenja po nacionalnoj, verskoj ili drugoj pripadnosti nećemo uvoditi, a njima hvala što su pokazali šta misle o nama, time mnogo više govore o sebi nego o nama“, kazao je Vučić.

Naveo je i da je odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva o suspenziji sletanja aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom, najelegantniji i najpristojniji mogući odgovor Beograda na odluku Podgorice.

„Mi ćemo dodatno zatvoriti granice za još 50 ili 100 ljudi iz kriminalnih grupa iz Crne Gore, to je mera koju ćemo preduzeti“, kazao je Vučić.

Upitan za najave Prištine da će posle 15. juna doneti nove mere reciprociteta, Vučić je kazao da ne zna „čime prete“.

„Gledamo da gradimo pristojne odnose pre svega zbog Srba na Kosovu i da bismo čuvali mir i stabilnost ali je nemoguće da pohvatam šta tamo rade jedni a šta žele drugi. To je sve u okviru njihovog političkog sukoba, a ja ne želim da budem neko ko se bavi nagadjanjima“, dodao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je izjavio i da „podstiče“ nadležne državne organe da što pre i „kad god hoće“ objave podatke o tome koliko je novca potrošeno u pandemiji korona virusa za nabavku respiratora i ostale medicinske opreme.

„Apsolutno sam siguran da su radili izuzetno savesno i da su se borili da nadju svaku vrstu medicinske opreme. I maske i rukavice i respiratore. I da će moći da pokažu koliko su novca potrošili i brigu koju smo uložili“, rekao je Vučić novinarima u Smederevskoj Palanci.

Komentarišući najave Udruženja „Zaštitimo reke Stare planine“ da će protestovati ispred zgrade Predsedništva jer nisu ispunjena ranija obećanja koja su dobili od resornog ministra Gorana Trivana, Vučić je rekao da će dati sve od sebe da vidi u kojoj su fazi planirane zakonske izmene.

Izvor: Beta