Foto: miodrag nikolić youtube screenshot
Reklame

Pažnju Zaječaraca danas je privukao video prilog sa nekadašnjeg buvljaka, koji je još davne 1990. godine, bio na mestu današnje Popove plaže, a koji je zabeležio Miodrag Nikolić. Ljudi iz Istočnog bloka, bivšeg SSSR-a, Poljske, Rumunije, dolazili su i prodavali robu, pošto je tada za njih to bio jedini način da prehrane svoje porodice. Samo par godina kasnije i nas je stigla još gora sudbina…

Miodrag Nikolić, početkom osamdesetih godina prošlog veka počeo je kao fotoamater da se bavi fotografisanjem i video-snimanjem privatnih slavlja.

„Prva svadbena veselja zabeležio sam video kamerom 1983. i 1984.god. Od 1985.g. počeo sam da radim u poznatoj fotografskoj radnji FOTO CENTAR u Zaječaru kod fotografa Dragiše Đorđevića. Kako je video-tehnika tada počinjala da bude dostupna i nama tako su većina naprednih fotografa u to vreme imali video-kamere, mahom VHS sistema i koristilo ih za snimanje privatnih proslava u komercijalne svrhe“.- istakao je Miodrag Nikolić za Glas Zaječara.

Prema njegovim rečima male lokalne televiziske stanice su bile „u povoju“ i tada su opterećivane i saplitane od strane jos nedefinisanih zakona, a i tekuće politike pa je retko ko beležio novom tehnikom te zanimljive događaje u gradu i okolini.

„U slobodno vreme i po ličnoj želji mi „srećnici“ koji smo tada imali video-kamere beležili smo aktuelnosti u našem gradu mahom „za svoju dušu“ koje su nam se učinile interesantnim. Ajfona, Androida, i ostalih nije bilo kao sada. Tako je nastao i ovaj video zapis sa tadašnje Popove plaže“.ističe on.

Miodrag podseća da je u to vreme došlo do sloma komunizma u Istočnoj Evropi, i da su siromašni građani komunističkih zemalja dolazile širom bivše Jugoslavije da prodaju robu iz svoje domovine.

„Da se podsetimo malo, u tom periodu se komunizam u Istočnoj Evropi i tadašnjem SSSR-u uveliko raspadao,siromaštvo je bilo veliko u tim zemljama pa su svi oni požurili u tadašnju Jugoslaviju i ponudili svoju bagatelnu robu za nas DINAR. Kurs kod nas u Jugi je početkom godine sravnjen na odnos 7 dinara – 1 DM. Pre toga je skinuto četri nule sa našeg dinara“.– podseća Nikolić.

On ističe da se prodavalo sve i svašta, puno toga se vidi i na snimku. Roba je bila mahom slabijeg kvaliteta iz Istočnog bloka.

„Mislim da su u početku Rumuni i ostali dolazili na Zelenu pijacu pa je tu bilo strahovite gužve i onda su tadašnji gradski oci odvojili buvljak na ondašnjoj Popovoj plaži koja je bila prošarana ogromnim topolama, puna prašine sa malim parkingom pa se cela površina koristila za pijacu, od parkinga do obale Timoka i sve do Ribarskog udruženja okruženog topolama“- zaključio je Nikolić.