Foto: Glas Zaječara

Danas su volonteri Crvenog krsta u Zaječaru građanima Zaječara podelili maske i rukavice koje je obezbedio Štab za vanredne situacije u Zaječaru. Akcija se nastavlja i u petak.

Volonteri Crvenog krsta danas su na Trgu Nikole Pašića građanima delili besplatno maske i rukavice. Kažu, akcija se nastavlja i sutra.

„Danas je podeljeno 4.000 maski i rukavica građanima Zaječara. Sa akcijom nastavljamo i sutra od 4 do 7 sati, zajedno sa komunalnom policijom. Ispred velikih marketa podelićemo još 1.000 maski i rukavica“istakao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru.

On je istakao da pored podele rukavica i maski, oni vrše i dezinfekciju bankomata, kao i ruke najstarijih sugrađana. Pored ove pomoći, volonteri pomažu građanima prilikom podizanja novca, kako se ne bi pravili redovi.

Podsećamo, u Zaječaru, na Trgu Nikole Pašića, postavljena je cisterna sa sredstvom za dezinfekciju koje građani mogu koristiti za dezinfekciju zgrada i prostora u kojem žive.

Foto: Glas Zaječara

Pripremljen rastvor natrijum-hipohlorita može se koristiti za natapanje podnih barijera, sunđera, krpa,  dok je za dezinfekciju unutrašnjih površina ribanjem i prskanjem potrebno dodatno razblažiti pripremljen rastvor.

Kako se navodi u uputstvu, za prskanje je potrebno razblažiti rastvor u razmeri 100:1. Na primer na 10 litara vode dozira se 100 mililitara rastvora, a prilikom upotrebe obavezna je upotreba zaštitne opreme, odnosno neophodne su gumene rukavice, maske, naočare.

Pravilna upoteba ambalaže podrazumeva detaljno ispiranje posuda. Važno je znati i da u dodiru sa mineralnim kiselinama (sona, sumporna) dolazi do oslobadanja toksičnog gasa hlora. Proliven natrijum hipohlorit neophodno je isprati velikom količinom vode.