Vlada Republika Srbije stavila je na današnjoj sednici van snage zaključak kojim informacije o koronavirusu mogu davati samo Krizni štabovi. Takođe, preporučeno je svim poslodavcima da svojim zaposlenima koji su oboleli od Covid 19 ili su u samoizolaciji obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto, piše Insajder.

„Članovi Vlade Republike Srbije preporučili su na današnjoj sednici svim poslodavcima da svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji ili su oboleli od virusa COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto“ , navodi se u saopštenju Vlade.

Kako dodaju, na sajtu ministarstva zdravlja svi građani mogu samostalno popuniti zahtev za izdavanje potvrde o izolaciji na stranici www.zdravlje.gov.rs/tekst/346871/covid-19.php

Takođe, Vlada je na današnjoj sednici odobrila izvoz kvasca, kao i donaciju natrujum hlodira Republici Srpskoj u cilju borbe protiv virusa COVID-19.

Ukinut je i zaključak o informisanju javnosti o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19.

Podsetimo, Vlada je nedavno usvojila Zaključak u kome piše da je jedino Krizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić ima ovlašćenje da obveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom kovid 19.

To je značilo da da novinari ubuduće za bilo koju informaciju moraju da se obrate isključivo Kriznom štabu. Lokalna samouprava, gradonačelnici, predsednici opština, krizni štabovi za davanje takvih informacija više nisu ovlašćeni.

Jutros je premijerka Srbije najavila da se povlači odluka Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, a ukidanje je usledilo nakon brojnih kritika pre svega novinarskih udruženja koja su ocenu da je reč o cenzuri tražili da se uredba hitno povuče.

Izvor: Insajder

Reklame