Vlada Srbije odlučila je danas da minimalna mesečna zarada u 2024. godini bude uvećana 17,8 odsto i iznosiće 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro.

Kako je saopšteno posle sednice vlade, minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biće povećana sa 230 dinara na 271 dinar po radnom času.
„To povećanje će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi“, navodi se u saopštenju.

Na sednici vlade je usvojena Uredba o kapitalnim projektima kojom se uređuje postupak odabira i realizacije kapitalnog projekta, s ciljem delotvornijeg i efikasnijeg upravljanja javnim sredstvima.

„Detaljno propisane faze projektnog ciklusa omogućiće jasno definisanje cilja tog projekta, adekvatniju pripremu i planiranje sredstava, vremenski okvir potreban za realizaciju, kao i objektivnu ocenu i pravilnu selekciju kapitalnih projekata“, ističe se u saopštenju.

Primenom ove uredbe otklanjaju se nedoumice o nadležnostima za sprovođenje kapitalnog projekta, odnosno da li se takav projekat sprovodi na nivou republike, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave.

Članovi vlade usvojili su zaključak u vezi sa organizacijom manifestacije „Sportski susret mladih iz dijaspore“, čiji je cilj da mladi iz dijaspore upoznaju vršnjake iz Srbije, steknu osnovna znanja o zemlji iz koje potiču i zajednički razviju identitetsku vezu sa maticom, a s obzirom na to da u dijaspori već stasava treća i četvrta generacija mladih koji uglavnom nikada nisu bili u Srbiji.

Ovaj cilj će se ostvariti kroz sportske, edukativne, zabavne i druge aktivnosti koje će biti održane na Manifestaciji, predviđene su radionice koje će mladima približiti i predstaviti lepotu srpskog jezika, istorije, kulture i običaja, a planiran je i obilazak najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti Zlatiborskog okrura.

Izvor: Beta

Reklame