“Zajedno sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu otvorili smo podatke o broju pozitivnih osoba na COVID-19 po opštinama, kao i o broju građana koji su u samoizolaciji. Podaci će biti stalno ažurirani i dostupni na http://covid19.data.gov.rs“, napisala je 25. marta predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Kancelarija za ITE kreirala je posebnu internet stranicu i pozvala građane da koriste te podatke, pa čak i da se jave sa svojim rešenjima. Kako je navedeno na stranici covid19.data.gov.rs, svi podaci mogu da se izvezu u više formata za dalju obradu i vizuelizaciju.

Međutim, lepo zamišljena priča trajala je svega četiri dana, jer je 29. marta prekinuta praksa dnevnog ažuriranja podataka i to bez ikakvog obrazloženja. Od toga dana u bazu nije unet nijedan novi podatak, pa su građani Srbije ostali uskraćeni za informacije o broju potvrđenih slučajeva koronavirusa po gradovima i opštinama, kao i o broju osoba koje su u samoizlaciji.

Portal N1 donosi vam interaktivni prikaz svih dostupnih podataka koji se odnose na broj testiranih osoba i registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom po datumima, kao i na polnu i starosnu strukturu svih preminulih. Vizuelni prikaz podataka omogućava vam lakši uvid u kretanje broja potvrđenih slučajeva koronavirusa od trenutka kada je u Srbiji i zvanično registrovan prvi slučaj oboljenja COVID-19.

Izvor: N1